2012. július 27., péntek

Ribizliszörp főzés és dunszolás nélkül, és egy másodtermék



Nagymama kertjében pont szépen megérett a ribizli nyaralásunk kezdetére. És mivel őrült nagy bokrok vannak, őrült szép ribizlivel, nem hagyhattam ott szó nélkül őket! Boldog kukta Ági ribizliszörpös receptje pedig épp akkor ért el engem. Pont a legjobbkor. Gondolkodás nélkül szedtem másnap a bogyókat, harmadnap meg ittuk a finom szörpit! :)





1 kg ribizli
1 késhegynyi borkősav
1 mk szalicil
1 citrom leve
5 dl víz
1 kg cukor



A ribizlifürtöket megmostam, leszemeztem (lehet, hogy nem kötelező) egy tálban összekevertem a borkősavval és a szalicillel és egy villával összenyomogattam. (Ági krumplinyomós tippje sem rossz!)  5 dl vízzel összekevertem, majd nagymama ősrégi szörpkészítő ruhájába tettem (bármilyen vékonyszálú anyag, tüll, géz is jó), és egy éjszakára hagytam csepegni a ribizlilevet egy nagy tálba. (Legnehezebb része az volt az egészben, hogy hogyan stabilizáljam a csepegtetőt...:)

A tiszta gyümölcslé magától kicsepeg, a ruhát nyomkodni nem szabad!

Másnap  lemértem a tiszta levet, 1 liter léhez 1 kg cukrot kell adni, azzal összekevertem, plusz hozzányomtam a citromlevet, és kevergettem, amíg a cukor el nem olvadt. Szép, tiszta üvegbe töltöttem és egy részük rögtön a hasunkban landolt :)









 Na és a maradék ribizligyümölcsöt sem dobtuk ki, adtam hozzá egy kis vizet meg cukrot, felfőztem, átpasszíroztam, és .....   voilá!  2 in 1 :))









6 megjegyzés:

  1. Csodálatos fotók! Tündér vagy, hogy megemlítettél! Örülök, hogy bevált a recept! Szép hétvégét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm a receptet Ági! Még van a tarsolyomban, amit Tőled próbáltam, majd lehull a lepel ;)

      Törlés
  2. Nagyon fincsi lehet, kár, hogy nálunk már leérett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, egyszerű és nagyszerű :) és más gyümölcsből készíthető szörp ugyanilyen módszerrel :)

      Törlés