2012. július 16., hétfő

Édes-savanyú sárgabarack


Lassan hozzám is begyűrűzik a sárgabarack szezon, azt hiszem most már ideje lenne, mielőtt eltűnik a standokról! :)  (Igaz, egyszer már készítettem idén sárgabarackos gombócot, nem tudtam ellenállni a pirinyó barackoknak a zöldségesnél. És ekkor készült egy "melléktermék", amiről nemsokára lehull a lepel itt a blogon is ;) De addig is, azoknak a kedves olvasóknak ajánlom a következő receptet, akik nem húzzák a szájukat, ha valami nem a megszokott formában, ízben kerül az asztalukra, szeretik a különlegességeket.

A sárgabarack után kutattam Christine Ferber könyvében, és rábukkantam erre az édes-savanyú barackra. Mindenképp ki kellett próbálnom! Igaz, hogy még mindig nem telt le az érlelődési idő, de hát muszáj volt megkóstolnunk és muszáj posztolnom, mert az idő halad... Az egyik családtagnak savanyú volt, másiknak édes, a harmadiknak pont jó...:) Na ebből mi derül ki? Hogy úgy jó, ahogy van. :)  Hozzáteszem, a 3 hét érlelődésből csak 3 nap telt el, 3 hét múlva meg már nem biztos, hogy lesz belőle, de ha marad, mindenképp megkóstoljuk!

ui: ismerve Christine édes száját, meg az enyémet, amelyik nem szereti a túlontúl édeset, lecsökkentettem az cukrok mennyiségét... de az eredeti receptet is közzéteszem




18 db sárgabarack (nálam csak 10 db volt, ennyi fért bele az üvegbe)
150 ml fehérborecet
150 ml víz
150 gr cukor (én csak 120 gr-ot raktam bele)
150 gr akácméz (én 4 evőkanállal tettem bele)
3 késhegynyi reszelt narancshéj
20 szem feketebors

A vizet az ecettel, a cukorral, a mézzel és a narancshéjjal egy kis lábosba tesszük, összekeverjük, felforraljuk, majd lehabozzuk.
A barackokat megmossuk, kimagozzuk, és negyedekbe vágjuk. Tiszta üvegbe rakjuk, és a bors szemeket is hozzárakjuk.
Az édes-savanyú szirupot újból felforraljuk, majd még 10 percig főzzük. Lehabozzuk, és a barackokra öntjük. Az üveget másnapig fejtetőre állítjuk.

A kész üveget a hűtőben tároljuk, és a nagykönyv szerint 3 hétig érlelődni kell hagyni. De ha pár nap múlva "kell" megenni az sem főbenjáró bűn..


(először csak fél adagot készítettem, és mikor azt a kevéske folyadékot főztem, rájöhettem volna, hogy azt, a kis mennyisége miatt nem kellene 10 percig rotyogtatni, mert egészen sűrű szirup lesz belőle, és nem fedi el a barackot... de hát a hibáinktól is jutunk előre, így elkészítettem újból, akkor már a teljes adagot. Azzal már sikerrel jártam :)


Christine tippjei:

2 db félbevágott vaníliarúddal főzzük a szirupot, illetve fél rudat tehetünk az üvegbe is.

Redukáljuk a szirupot egy lábosban, amíg sűrű lesz. Adjuk hozzá a sárgabarackot és egy kicsit főzzük tovább. Ezt adhatjuk vanília, vagy karamellfagyihoz, illetve csirke curry-hez is kiváló.




Ha télire szeretnénk elrakni belőle pár üveggel, így járjunk el: a sütőt melegítsük elő 65-70 °C-ra. A megtöltött és lezárt üvegeket tegyük egy tepsire, és így be a meleg sütőbe másfél órára. Ez után vegyük ki, ellenőrizzük a kupakokat, hogy jól záródnak-e, ha még lehet, csavarjunk rajtuk. Majd rakjuk vissza az üvegeket a kikapcsolt sütőbe, és hagyjuk ott kihűlni. A kész üvegeket sötét, száraz helyen tároljuk.




10 megjegyzés:

  1. Hmm, érdekes ízvilága lehet, én biztos szívesen megkóstolnám :)
    Nagyon jól néz ki amúgy :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Adél! :) Igen, tényleg nem a szokványos az íze :)

      Törlés
  2. Tetszik! Mániákus kínaikaja evők vagyunk, biztos ízlene:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! :) A csirkéhez biztos jól illik, ahogy Christine írta a könyvében. :)

      Törlés
  3. ezt is megkóstolnám. Azt a mindenit, bármit csináltál eddig mind kellene :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy!:) A Te pitéid sem semmik ám! :))

      Törlés
  4. hmm nagyon különleges lehet, imádom a sárgabarackot és mostanában a túl édes ízek nekem sem jönnek be , szóval nálam nyerő lenne:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úúúúgy örülök, hogy jó fogadtatásra talált a recept, és ilyen sokan bevállalósok vagytok! :)

      Törlés
  5. Nagyon izgalmasan hangzik. Ez a Christine tud valamit. Csak a cukrot csökkentem én is a receptjeiből.

    VálaszTörlés
  6. Én ma kostoltam Ausztriában sült kacsa mell mellé találtak nagyon finom volt

    VálaszTörlés