2012. szeptember 21., péntek

Szilvalekvár - cukor nélkül sütőben sütve


{ Jóóóó sok víz lefolyt a Dunán az utolsó bejegyzésem óta. Szinte egy hónap eltelt. Nem így terveztem, de így alakult.

A nyár nagyon jól telt, sokat voltunk vidéken, hogy kerüljük a budapesti hőséget, és volt egy nyaralásunk Németországban drága Testvéremnél, ami szintén nagyon jól telt.  Gyönyörű helyeken jártunk! A srácok korukhoz képest elég jól tűrték a sok utazást, persze azért próbáltunk az ő kedvükben is járni, és nem mindig csak városokat és templomokat nézni... múzeummal még csak nem is próbálkoztunk... :) 

Most pedig az óvodakezdés, -folytatás (és a hozzá kapcsolódó vírusos és bacis betegségek...) mellett próbálunk visszarázódni a rendes kerékvágásba. És reméljük, hogy a fránya ovis bacik nem fognak sokszor ledönteni a lábunkról... }

De akkor vissza a szilvához, ami jelen esetben besztercei. Erre még az ádáz vírus elleni harcban is jut idő és erő, mert nekem ez Az Igazi Szilvalekvár. Tömény és sűrű. Cukor nélkül. Ezt az állapotot többféleképpen is el lehet érni. Gyerekkoromban édesapám főzte 1-2 napig nagyon alacsony gázlángon vaslábosban. Minden évben könyörögtünk a nővéremmel,  hogy csináljon, mert rettenetesen szerettük :)  De ma már én is képes vagyok rá, hisz van saját konyhám :)

Vaslábosom viszont nincs akkora, ami megfelelő lenne, ezért én a sütőben készítem. Na ettől csak egyszerűbb lett az elkészítése.



Hozzávalók:

puha, érett szilva (tetszőleges mennyiségű, de jó, ha min 3 kg, mert nagyon összesül)
1-2 ek ecet



A szilvát megmossuk, kimagozzuk, kezünkkel összenyomkodjuk. Veszünk egy magasabb falú tepsit, az aljára locsoljuk az ecetet. Ráhalmozzuk a szilvát, és alacsony (100 fok) hőfokon sütjük-sütjük-sütjük. 5-6 órát egészen nyugodtan lehet sütni. Akinek fröcsögne, az letakarhatja egy alufóliával, de nálam szépen viselkedett a lekvár. Olykor megkevertem egy fakanállal, hogy ne kapjon oda, és minden része szépen megsüljön.

Mikor már úgy látjuk, hogy szépen megsötétedett mindenhol, kivesszük, esetleg botmixerrel rámehetünk, hogy kicsit egyneműbb legyen.

Melegen tiszta üvegbe töltjük, lezárjuk, majd a kikapcsolt sütőbe visszatesszük az üvegeket, és másnapig hagyjuk ott kihűlni. (Így a sütőt rögtön dunsztnak is használhatjuk, két legyet egy csapásra ;)




Akinek sikerül még karácsonyig megmentenie egy üveggel, én Limara remek hókiflijét szoktam belőle készíteni! (bár karácsonyig sem muszáj várni vele, isteni egy süti!!!)



10 megjegyzés:

  1. Én még sosem próbáltam sütőben, de finom lehet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes kipróbálni, mert egyszerű és nagyon fincsi :) abbahagyhatatlan :)

      Törlés
  2. tetszik a blogod. feliratkoztam az olvasóid közé.

    http://beautyandfashion-makeup.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
  3. Imádom, jó hogy nincs benne cukor! Itt nálunk Dublinban nagy ritkaság a szilva (is), de néha-néha felbukkan egy szilvalekvár itt-ott. Otthonról szoktam hozni...Welcome back, már azt hittem sosem térsz vissza!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) köszönöm, már én is kezdtem néha azt hinni :(
      Jajjj, sajnálom, hogy nehezen juttok hazai gyümölcsökhöz:( gondolom sörhöz annál könnyebben ;)

      Törlés
  4. Nagyon tetszik!! Azért is mert nincs benne cukor és azért is mert ilyen praktikus az elkészítése! Nagyon jóó! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zsuzsa! :) Igen én is nagyon szeretem, lehet, hogy nekiállok még egy körnek! :)

      Törlés
  5. Ha van jó szilvátok találtam egy érdekességet: Rántott szilvák (itt található: A magyar úri család konyhája c.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jól hangzik! Köszönöm, majd utánanézek mindenképp! :-)

      Törlés