2012. július 12., csütörtök
Meggy-málna lekvár
Nagymama kamrapolcán álltak vegyes lekvárok, olyan gyümölcsökből, ami a kertben megtermett. Volt ott eper, málna, piros ribizli, fekete ribizli, egres, meggy, josta, aztán később lett szeder is, a cseresznye pedig egy idő után sajnos eltűnt... (ezt a mai cseresznyeárak mellett rettentően sajnálom..:) Volt a polcokon talán meggy-málna kombináció is, erre már pontosan nem emlékszem. De valószínűleg lehetett, és a tudatalattim jól elraktározhatta...
Két éve készítettem először ezt a variációt, tavaly már többet tettem el, hogy még karácsonyra is jusson a rokonoknak, barátoknak. Jól el kellett rejteni, hogy ne is lássam, így jutott nekik is. Átlagban egy reggeli alatt el is fogyasztották a kis üveget. :) :) De már mondtam: télvíz idején egy kicsi üveg piros színű lekvárt kibontani, megszaglászni, aztán megenni ... felbecsülhetetlen érzés :) - na jó, lehet, hogy csak nekem okoz ez nagy boldogságot ;) ... de talán (remélem) nem vagyok egyedül vele :)
A meggy savassága és a málna édessége együtt: felejthetetlen! Parányi mennyiséget írok most, de lehet bátran duplázni / triplázni ...sőt érdemes, és ajánlott :) Az arányokat is lehet tologatni, bár nekem az egy adag meggy, fél adag málnával nagyon bejött. De az sem katasztrófa, ha több málna kerül bele :)
250 gr málna
500 gr meggy
150 gr cukor
1/2 cs 3:1 dr Oetker zselésítő
Meggyet megmossuk, kimagozzuk, a málnával összekeverjük, összenyomkodjuk. Cukrot, zselésítőt hozzáadjuk, majd felforraljuk, utána még 3-5 percig forraljuk, elzárjuk, lehabozzuk, és mehet az üvegbe. Üveget 5 percre fejtetőre állítjuk, majd mehet a spejzba. Amilyen egyszerű, olyan finom :)
Tényleg nagyon-nagyon eteti magát, talán a bodzavirágos eper után ez következik a sorban. :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Ebből is kérnék egy kenyérre valót az biztos :)
VálaszTörlésEz olyan izgalmasan hangzik, hogy vétek lenne kenyérre kenni. Olyan magában elkanalaznám kategóriába került nálam.
VálaszTörlés