2012. február 2., csütörtök

Lilakrumpli, sárgakrumpli - és utóéletük


Mostanában, ahogy látom, nagyon népszerű lett a lilakrumpli. Én is beálltam a sorba, mivel megtudtam, hogy számomra is elérhető közelben árulják a színes krumplicsodákat! A gyerekeket itthon beoltottam a lilakrumpli-vásárlással, beöltöztettem őket, buszra szálltunk, és nemsokára a Fehérvári úti piacon találtuk magunkat. És most  jön egy kis reklám: az első emeleten egy fiatalember legalább 10 féle különböző színű és formájú krumplikat árul. Mi három félét próbáltunk ki, mert többet sajnos nem bírtam volna elhozni, de egyikben sem csalódtunk. A lilaburgonya fajták antocianinokat, a sárga és a narancssárga húsú fajták flavonoidokat, illetve karotinoidokat tartalmaznak. Ezek természetes antioxidánsok, melyek főzés hatására sem bomlanak le, és a szervezetünkre pozitív élettani hatásokat gyakorolnak.





Az első a perui lilakrumpli volt, amit köretnek ajánlottak. Héjában kellett megfőzni, mert így megtartja szép színét. (A héjában főtt (bármilyen) krumpli sokkal több tápanyagot tart meg magában, mint a meghámozva főzött társai.) Főzés után meghámoztuk, áttörtük, vajjal (margarin nem jó!), és sóval ízesítettük. Remek kísérője lett a vasárnapi sültcsirkének! A perui krumplinak gesztenyére emlékeztet az íze. Kifliszerű alakja miatt salátákban is jól mutat.



Második számú "áldozat" a svájci kék típusú burgonya lett.  Nagyon magas a szárazanyag tartalma, ezért chipsnek ajánlották. (A boltokban már lehet kapni lila krumpliból készült chipset, azt ebből a típusból készítik.) Én persze az otthoni chips-készítést preferálom. Egyik este a fiúknak megsütöttem, háááát, majdnem1 kg krumpli bele is csusszant a pocakjukba! :) Szóval a meózva lett, képet nem is tudtam készíteni róla ;) Ez a típusú krumpli még nyomdázásnak is kiváló, festék nem is kell hozzá.


 A harmadik pedig egy sárgahéjú krumpli lett (Maestro). Ezt  a fajtát Pollok László termeszti a Nyírségben. Egy tavalyi burgonyateszten pedig ez a fajta kapta az első díjat. Több étterem is ezt a típust használja. Én gombócot készítettem belőle, méghozzá meggylekvárral.


1 kg krumpli
1 tojás
1 ek búzadara
15-20 dkg sima liszt
15-20 dkg rétesliszt
1-2 ek olaj
csipet só

meggylekvár

zsemlemorzsa
margarin / zsír

Krumplit héjában megfőzzük, majd még melegen áttörjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojást, búzadarát, sót, olajat, és a liszteket. Ha kész a tészta közepébe 1 tk meggylekvárt teszünk, forró vízben kifőzzük, ha feljöttek a víz felszínére, pirított zsemlemorzsában megforgatjuk.



2 megjegyzés:

  1. Nekem is nagyon tetszik a lila krumpli, de sajnos a környékünkön még nem kaptam sehol... Nagyon jó lenne, ha a zöldségeseknél sokféle krumpli lenne és segíteni is tudnának, hogy melyiket milyen ételekhez ajánlják. Nagyon guszta ez a meggyes gombóc és persze a tört krumpli is!

    VálaszTörlés
  2. Igen, tényleg ideje lenne egy krumpli-forradalomnak! Hiszen a krumpli az egyik legelemibb ételünk. (A forradalom-ötletet a Gasztroangyal is feldolgozta.)

    VálaszTörlés