2012. február 14., kedd

Vaníliakivonat házilag


Már régóta keresek a környékünkön vaníliakivonatot, sajnos eredménytelenül. Innen egyenes út vezetett a házi vaníliaesszencia készítéséhez. Több helyen is olvastam a vodkás verziót, ez most kicsit más lesz. Minimum 70%-os alkohol kell hozzá (gyógyszertárból), meg jó pár vaníliarúd, és 2 héten belül pedig gyönyörű aranybarna színű esszenciát kapunk. Mindenki kamrájába ajánlom!





50 gr friss vaníliarúd
250 ml 70 %-os alkohol
250 ml víz

kávéfilter

Megjegyzés: én feleztem az arányokat, mert 25 gr vaníliarúd megvásárlása sem kerül kis összegbe... :(  (A Vásárcsarnok melletti Ázsia boltban lehet 30 gr körüli kiszerelést kapni, ár-érték arányban ez volt a legjobb.) 70%-os alkoholt a gyógyszertárakban lehet vásárolni.

A vaníliarudakat hosszában felvágjuk, a magokat kiszedjük, és egy jól záródó üvegbe tesszük. Ezután a megmaradt vaníliarudakat késes darálóval finomra daráljuk, majd ezt is az üvegbe tesszük. Felöntjük az alkohollal. 2 hétig szobahőmérsékleten állni hagyjuk, és naponta minimum kétszer jól összerázzuk. Ezt "kivonatolásnak" nevezik, és a legjobban 70%-os alkoholban megy végbe. Ennél magasabb alkoholszázalék lehet, alacsonyabb azonban nem hozza ki jól az aromákat.


2 hét után fogunk egy kávéfiltert és egy kis vízzel átitatjuk. Ez azért kell, hogy ne az értékes kivonat áztassa el a filterünket. Ezen keresztül átöntjük a keveréket. A filterben maradt üledéket egy tálba tesszük, és 250 ml forró vízzel leöntjük. Állni hagyjuk, és várunk amíg kihűl. Ezt a keveréket szintén átszűrjük egy vizes kávéfilteren keresztül, és a korábbi alkoholos oldatunkhoz adjuk. 

A vaníliarudak apróra darálása megnöveli a felület arányát, ez, illetve a magas alkoholtartalom meggyorsítja és erőteljesebbé teszi az aromák kioldódását. A meleg vizes fázis azért kell, hogy azokat a visszamaradt aromákat is megszerezzük, amik magas hőmérséklet hatására jobban oldódnak, mint alkohol hatására.



ötlet: Kleiner Kuriositaetenladen



2 megjegyzés: