2012. február 21., kedd

Házi készítésű gránátalmaecet


Házi ecetválasztékunk növelésére ajánlom a következő receptet. Egy kis kuriózum otthon, de akár remek ajándék is válhat belőle. Salátákhoz, pl madársalátához nagyon jól illik, de egy kis balzsamecettel vegyítve újabb ízkombinációhoz jutunk. (lehet kapni gránátalmás balzsamecetet is, amit pl vadételekhez, liba-, és kacsahúshoz ajánlanak) Nem elhanyagolható szempont, hogy a házilag készített gránátalmaecetünk ára meg sem közelíti a boltban kaphatóét, illetve, hogy elkészítése pár percet igényel csak. (na meg azt a két hetet, amíg érlelődik..)

A gránátalmának a szív- és keringési rendellenességekkel, valamint a rák és a gyulladásos megbetegedésekkel szemben rendkívüli pozitív hatása van. Nagy mennyiségű flavonoidot, káliumot, C-vitamint, és kalciumot tartalmaz. A gyümölcs héja és leve pedig évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga.




250 gr gránátalmamag (kb 1 db nagyobb gránátalma)
60 gr cukor
400 ml fehérborecet

A gránátalmát felvágjuk, magjait kiszedjük. (Ha az alma  héjára csapkodunk egy kanállal, könnyebben kipottyannak.)  Aztán mindent beleteszünk egy lábosba, és addig hevítjük, amíg a cukor el nem olvad. Forralni nem szabad. Egy zárható üvegbe tesszük, és kb 2 hétig szobahőmérsékleten állni hagyjuk. (Én olykor-olykor megmozgattam, de csak azért, mert a vaníliaesszenciám mellett érlelődött. :)
2 hét múlva leszűrjük, és tiszta üvegbe tesszük. Azt pedig a polcunkra.








4 megjegyzés:

  1. Huuu de szepek a fenykepek! Gratulalok!

    VálaszTörlés
  2. Csábítóan hangzik! Másféle gyümölcsből is el lehet még készíteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az alap a fehérborecet, ezt ízesítheted kedvedre. Én pl a málnaecetre fenem a késem..:) csak arra még várni kell egy kicsit.

      Törlés