2012. augusztus 22., szerda

Bodzabogyó lekvár körtével és fahéjjal





Nagymamáéknál a tavasszal meghagyott bodzavirágokból szép kövér bogyók fejlődtek. Ismét voltunk ott pár napot, és annyira mosolyogtak rám, nem bírtam a bokron hagyni őket :)

A bodza lekvárja enyhe hashajtó, vizelethajtó hatású, erre figyeljük fogyasztásakor. Viszont remek immunerősítő is!

Almával is nagyon jó lekvárt lehet készíteni belőle, de a kertben épp a körte érett (a rigókkal és a nagypapával kellett versenyezni értük, ki a gyomrába, ki a cefréjébe gyűjtötte a gyümölcsöt.. :), így amiket megmentettem összefőztem





{ Jöjjön egy kis dendrológia:

Az ehető bodzát ne tévesszük össze a mérgezővel! Az ehető (Sambucus nigra, fekete bodza), nagy terebélyes fás növény, ágai lefelé hajlók, széttörve a belsejük szivacsos. A virágok az egész bokron megtalálhatók, a termések pedig lefelé csüngők. A mérgező (Sambucus ebulus, földi bodza, gyalogbodza) nem fásszárú, hanem lágyszárú, és kisebb növény. Az ágai felfelé állnak, a virágok az ágak végén, a növény tetején helyezkednek el, a termés is felfelé áll. }

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/Elderberry.jpg
Fekete bodza, forrás wikipedia













http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/41/Sambucus_nigra_fruit_kpjas_26082005_1.jpg
Fekete bodza, forrás wikipedia















http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/Sambucus_ebulus_bgiu.jpg/800px-Sambucus_ebulus_bgiu.jpg
Földi bodza, forrás wikipedia
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/f/f4/Gyalogbodza.jpg
Földi bodza, forrás wikipedia






























mindezek tudatában jöhet a recept:


80 dkg érett bodzabogyó
80 dkg körte
25 dkg cukor
1 kk fahéj
1 tk citromsav/ citromlé


A bodzabogyókat leszedegetjük majd egy vízzel teli edénybe tesszük. Azok a bogyók, amelyek érettek, lent maradnak az edény alján, ha netalán még zöld, vagy éretlen bodzát is szedtünk, azok fent úszkálnak. Ez utóbbiakat szedjük ki, és dobjuk ki. Csak érett bodzát használjuk!

A bodzát egy lábosba tesszük, és hozzáadjuk a kis darabokra vágott körtét (héjával együtt). Felfőzzük. Először a bodza levet enged, majd összetöpörödik. Mikor már a körte is megpuhult és szép színe lett a bogyótól, át lehet passzírozni egy szűrőn. (Akit nem zavarnak a magok, az rögtön mindenestül, cukorral, fűszerrel főzheti a lekvárt). A tiszta gyümölcslevet újból felfőzzük, de most már a cukrot, a fahéjat és a citromsavat/levet is hozzáadjuk és zselésedésig főzzük. Beletelik jó pár percbe, ne essünk kétségbe! (zselépróba: hideg tányéron nem folyik szét a lekvár)



Tiszta üvegbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Nekem ebből a mennyiségből 3 db kisüveg lett, és még egy adag, amit meg is ettünk a reggelihez. Gyönyörű színű lekvár!







4 megjegyzés:

  1. Valóban gyönyörű a színe, és nagyon köszönöm a leírást a kétféle bodzáról. Ismertem mindkettőt, de azt pl. nem tudtam, hogy a földi bodza mérgező! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. örülök, hogy tudtam valami kis "pluszt" is nyújtani :)

      Törlés
  2. Meghiszem azt hogy gyönyőrű színű, hát még az íze milyen finom lehet:)

    VálaszTörlés