2012. június 6., szerda

Eper-rebarbara-alma lekvár


Ígértem még egy rebarbarás receptet. (réges régen...) Sokban nem különbözik az epres-csokistól, de ebben most nem használtam zselésítőt, hanem hagyományos módon csak cukorral tettem el. Továbbá a csoki ebből kimaradt, helyette viszont van alma, ami jól szolgáltatja a pektint. (Erről jut eszembe: készítés alatt van egy "gyümölcsök pektintartalmának sorrendje" című táblázat, remélem nemsokára azt is sikerül feltennem... )
A gyümölcsök mennyisége nem szentírás, ízlés szerint lehet módosítani, ki melyiket szereti jobban.. :)





300 gr rebarbara
300 gr eper
400 gr tisztított alma
500 gr cukor
egy citrom leve


Az epret és a rebarbarát megmossuk. A nagyobb epreket félbevágjuk, a rebarbarát először hosszában vágjuk fel,  majd azokat kisebb, kb 2 centis darabokra szeleteljük. A gyümölcsöket összekeverjük a cukorral és a citromlével, majd 1 órát állni hagyjuk.

Egy lábosba öntjük, majd óvatos kevergetés közben felforraljuk. Ezután a tüzet el is zárjuk. A lekvárt egy sütőpapírral lefedjük, (akkora darabot vágunk, mint a lábosunk - a fedő jó méret, és közvetlenül a lekvár tetejére helyezzük, így megmarad a lekvár szép színe, a gyümölcsdarabok pedig a szirupban maradnak) A lábos tetejét is rárakhatjuk, majd az egészet egy éjszakára hűvösre tesszük,  (hűtő, kamra, erkély...).

Másnap újra felforraljuk, és óvatos kevergetés közben felforraljuk, majd kb 10 percig főzzük, miközben a képződött habot gondosan leszedjük. A zselépróbához egy hűtőbe tett (hideg) tányért veszünk elő és rácseppentünk a lekvárból. Ha már kezd kocsonyásodni, akkor nem kell tovább főzni. Tiszta, csírátlanított üvegbe töltjük a lekvárt. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. (kb 2 nap)




4 megjegyzés:

  1. Szuper:) Micsoda triumvirátus:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon gusztusos, mennyei lehet igy egyutt a sok gyumolcs benne.

    VálaszTörlés
  3. Megint egy isteni lekvár, lesz helye a rebarbarámnak, csak még erősödjön egy kicsit!

    VálaszTörlés
  4. Èn alma-ananàsz-rebarbara variàciót készítettem.Szuper lett!!!:-)

    VálaszTörlés