Biztos voltam benne, hogy kell (!) még idén eperlekvárt készítenem, mert ha már most, a frissen készülteket mind megesszük, akkor mi marad télire? ;) A nagyobbik gyermek finnyás kis szájával, pedig legtöbbször eperlekvárt hajlandó csak enni reggelire. Azonban szerettem volna valamivel ízesíteni. Fellapoztam Christine Ferber (a híres francia lekvárkirálynő) könyvét, ott találtam ezt a kombinációt. Eper-bors-menta. Bors volt itthon, mentát szedtem az erkélyről, úgyhogy neki is álltam.
Christine 3 napig készíti ezt a gyönyörűséget, amit én most egy nappal megkurtítottam... :O
1 kg eper
300 gr cukor
fél citrom leve
10 levél menta
5 db fekete bors szem frissen őrölve
fél zacskó 3:1 dzsemfix
Az epret megmossuk, lecsumázzuk, félbe/negyedbe vágjuk, és hozzáöntjük a cukrot. Alaposan összekeverjük, majd egy sütőpapírt közvetlenül a tetejére teszünk, és az egészet betesszük a hűtőbe. Ott egy éjszakát állni hagyjuk.
Másnap a keverékhez hozzáadjuk a mentát, a frissen összetört borsot, és a citromlevet. (Én az utolsó pillanatban mégis hozzáadtam egy "löttyintésnyi" zselésítőt, nem egy egész adagot. Inkább csak azért, hogy egy kis tartása legyen a lekvárnak. E nélkül is elkészíthető, csak akkor egy kicsit tovább kell főzni, és több cukor kell hozzá. )
Az egészet feltesszük a tűzhelyre, óvatos kevergetés közben felforraljuk, majd még 5 percig rotyogtattjuk. Lehabozzuk, tiszta üvegekbe töltjük. (én kihalásztam a mentaleveleket, de akár benne is lehet hagyni. akkor próbáljuk meg egyenletesen elosztani az üvegek közt.) Fejtetőre állítjuk 5 percre, majd zsupsz fel a polcra.
(Christine receptje: első nap az epret a cukorral összekeveri, lefedi, állni hagyja. Másnap a keveréket óvatosan felforralja épp csak az első buggyanásig, majd lefedi, hideg helyen állni hagyja. Harmadik nap ismét felforralja, hozzáadja a fűszereket, zselésedésig tovább főzi, lehabozza, majd üvegekbe tölti.)
Bármelyik verziót próbáljátok ki, nem fogtok csalódni ;)
Nagyon tetszik:) Már nem győzök folyamatosan üvegeket venni:)
VálaszTörlés;) már én is kiszorultam a lakásból... :)
TörlésNagyon finom lehet, érdekes íze lehet a borstól...vagy azt talán nem is lehet nagyon érezni? Megkóstolnám az tuti!
VálaszTörlésNem veszélyes a bors íze. sőt. legközelebb lehet, hogy kicsit többet tennék bele. bár én szeretem :)
TörlésHát annak a gyereknek van ízlése az biztos. Én is csak azt ennék reggelire :)
VálaszTörlés:) igen, ezen a téren van :)
TörlésJaj, ez nagyon finom lehet, szívesen megkóstolnám én is! :) Sajna már vége az eperszezonnak, de jövőre kipróbálom! :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy rátaláltam erre a receptre. Már megyek is és kipróbálom. De én arra gondoltam, hogy a mentaleveleket összeaprítom és úgy főzöm hozzá. :)
VálaszTörlés