2012. április 10., kedd

Marcipános Sacher torta és muffin - Nyammm játékára


Ez a torta 3 igényt is teljesít egyszerre: húsvéti tortaként, illetve nővérem szülinapi tortájaként szerepelt az asztalunkon, nem utolsó sorban pedig Nyammm játékán is ezzel indulok. Kisfiam második szülinapjára készült el először, morzsája sem maradt.. :) Most, a játék kedvéért kisebb, 18 cm-es torát sütöttem, a maradék tésztából pedig kicsi muffinokat készítettem.  A recept az Ínyencmester szakácskönyvéből származik icipici módosítással, plusz marcipánnal. Aki megsüti nem fog csalódni!






12,5 dkg puha vaj
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg étcsoki
6 tojás
13,5 dkg liszt
langyos baracklekvár
8-10 dkg marcipánmassza

10 dkg étcsoki a bevonáshoz
1 ek olaj

díszítéshez:
marcipán, vagy cukordísz


A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd félretesszük. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a megpuhított étcsokit, (én a mikróban melegítem kb 1 percig, amikor már nincs benne kemény csokidarab, akkor jó.) azzal is jól összekeverjük. A fehérjék habját hozzáöntjük a csokis masszához, óvatosan összekeverjük, végül jön az átszitált liszt. Homogén masszát keverjünk ki belőlük. Kivajazott, kilisztezett formában megsütjük, 180 °C-on kb 30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük. Még melegen megkenjük a kicsit felmelegített baracklekvárral (nálam szintén mikróban melegszik), majd az egészet rácson hagyjuk kihűlni.

Közben a marcipánt két fólia között kinyújtjuk. (Ízlés kérdése, hogy kinek mennyi marcipánhoz van kedve, vékonyabbhoz, vastagabbhoz...) A kihűlt torta tetejére igazítjuk, és jól lenyomkodjuk. Az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk, az olajjal alaposan elkeverjük, majd bevonjuk vele a tortánkat.



Ui. én az Aldiban kapható 400 gr-os étcsokit szoktam használni (40 % kakaótartamú), ezzel is szuperfinom, ha nem akarunk drágább csokikat belesütni.


2 megjegyzés:

  1. En a szulinapi tortat kostoltam - koszonom a draga Kamrapolcnak! Nagyon fincsi volt! Gondolom, a muffinok is gyorsan elfogytak! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egészségedre! Máskor is szívesen sütök Neked! :) ajjjaj, ránéztünk, és elfogyott ;)

      Törlés