2012. április 3., kedd

Házi mustár - tárkonyos, mézes


Hetek óta itt csücsülnek a mustármagok a szekrényemben. Húsvét közeledtével előkerültek, és bedobták magukat egyenesen a kávédarálómba. :) Így lett belőlük mustár. Nem is tudom, miért vártam ilyen sokat, hisz főzéssel együtt 10 perc alatt bőven megvolt. A nyers végeredmény egy extra csípős mustár, (ami a torokfájásomnak jót tett, de azért máskor nem biztos, hogy így meg bírom enni.. ) ám jó hír, hogy főzéssel enyhíthetünk a csípősségén.  A recept természetesen ízlés szerint variálható. Hajrá, Húsvétig még bőven belefér! :)





5 dkg mustármag
5 dkg olivaolaj
3 dkg almaecet
2 gerezd fokhagyma
2 tk méz
0,5 dl víz
só, bors
1 tk tárkony

A mustármagokat finomra őröljük (én kávédarálóban), majd hozzáadjuk az ecetet, a fokhagymát, a mézet, az olivaolajat, és a fűszereket. (Aki még édesebben szeretné, tehet hozzá több mézet.) Ezeket egy botmixerrel alaposan összedolgozzuk. Majd hozzáadjuk a vizet, annyit, amennyitől szép krémes állagot kapunk (kb 0,5 dl).
A bátrak megkóstolják ;) és tiszta üvegben elteszik a hűtőbe. A többiek felteszik a tűzhelyre, és főzik. Minél tovább teszik ezt, annál kevésbé lesz csípős a mustár. (Én vízgőz felett melegítettem.) Amikor kész még egy kis vízzel krémesebbé tehetjük az állagát. Üvegben hűtőben tároljuk.




5 megjegyzés:

  1. Hm, ezt szívesen kipróbálnám. Bár még sosem csináltam ilyet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én is először álltam neki, de meglepően egyszerű :)

      Törlés
  2. nyammm.... es a husveti sonkahoz is ilyen lesz?? :-)

    VálaszTörlés
  3. kiprobaltam, nagyon finom lett!! :-)

    VálaszTörlés