2012. február 9., csütörtök

Gyömbérsör házilag


Kollégista Gurman-nál olvastam ezt a fenomenális receptet, és rögtön feljegyeztem magamnak a megvalósítandó programok közé! :)  Igaz, a gyömbért csak nemrég szerettem meg igazán, - mikor egy undok megfázást próbáltam gyömbérteával kikúrálni - azóta viszont mindig tartok itthon! Szóval mikor minden felszerelés adott volt, elkészülhetett a saját söröm! Öröm:) A család pedig érdeklődve figyeli az új hobbimat! :)
(most csak az alkoholmentes változattal próbálkoztam, de majd összeszedem a bátorságom az alkoholoshoz is..)






2 ek friss reszelt gyömbér (kb egy hüvelykujjnyi)
fél citrom leve
fél pohár cukor
kb 10 db szegfűszeg
1/4 csomag sütőélesztő
1,5 liter víz

min 2 literes műanyag palack (nekem 2,5 literes volt)

Az elkészítése roppant egyszerű: a gyömbért meghámozom, lereszelem, beleteszem az üvegbe. A citromot megmosom, héját lereszelem, levét kifacsarom, üvegbe teszem. Hozzáadom a cukrot, a szegfűszeget, az elmorzsolt élesztőt, és a vizet. Majd jól összerázom az egészet. Aztán az üveget jól összenyomom, hogy a folyadék feljöjjön az üveg nyakáig, és ilyen összenyomott állapotban csavarom rá a kupakot. Így adunk helyet a széndioxidnak, amit az élesztő csinál. (mi olykor megijedtünk, hogy mi pukkangat egyfolytában - aztán rájöttem, hogy az üveg volt, ahogy kinyomta a levegő). Egy napig meleg helyen kell érlelni - én a radiátor mellett. Másnap óvatosan szabad csak kinyitni az üveget, mert rettentően sok CO2 jön ki belőle, majd leszűröm és fogyasztásig a hűtőben tárolom. Fincsi lett! Próbáljátok ki! :)



7 megjegyzés:

  1. Én sörélesztővel készítettem, de 2 nap után tartalmazott alkoholt... Nem tudom, a sütőélesztő ez esetben miként viselkedik, de nézz utána, mármint ha vezetsz is.. :DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsit nekem is gyanús volt! :D Csak sajnos nem tudom mivel megmérni..
      Most olvasom, hogy a sütőélesztő 2-3 % előállítására képes.

      Törlés
  2. Nekem teszik, ki fogom próbálni!:)

    VálaszTörlés
  3. En is felraktam a facebookra, jo par pasinak tetszett... gondolom az alkoholos valtozata meg jobban tetszene! :-)) Csinalhatnal likort is, a kollegam is otthon kiserletezik kave es csokilikorrel!

    VálaszTörlés