2012. augusztus 6., hétfő

Házi sajt - sütve


(A nagy hőségben nincs sok kedvem a gép előtt tanyázni, de azért olykor ezt is meg kell tenni..:)
Most nem befőzök-elteszek, bár a hűtőben prímán el lehet tenni ezt a sajtot. Boldog Kukta Ágitól származik ez a recept is. Olyan nagyon megörültem, mikor megláttam az oldalán, mert már ezer éve szeretnék házi sajtot készíteni. Mostanáig hajkurásztam a tejoltót mindenfelé, de mikor megvilágosodtam, hogy ecettel is lehet sajtot készíteni, nem teketóriáztam tovább.

Nagymama-nyaraláshoz köthető a friss alapanyagunk: délután fél négykor elfurikázunk a szomszédos faluba, ott látjuk már, ahogy a teheneket beterelik a fejőbe, lemossák őket, a szomszédos szobában pedig már adják is (tejjegyre!!) a friss, lehűtött házi tejet! Megmondom őszintén, nem vagyok nagy tejivó, sőt, gyerekkoromban kizárólag csak a bolti kakaót voltam hajlandó meginni, és még a zacskóját is kikutattam a kukából, ha gyanús dolgot észleltem... :O  Ennek a tejnek, még az a "tipikus házi-tej" szaga sincs, amit máskor, más tejnél éreztem. Én továbbra sem iszom literszámra a tejet, de a gyerekeknek ezt szívesebben adom, mint a bolti nemtudommit...

Gyereknek-felnőttnek egyaránt nagy élmény, ahogy fejik a teheneket (természetesen itt nagyüzem van, ezért géppel fejnek),  persze lehet, hogy mi csak azért örülünk minden alkalommal, mikor "megyünk a tehenekhez", mert ékes, szép fővárosunkban nincsenek ilyen lehetőségek....

Az olimpia jegyében piros-fehér-zöld színben pompázik a házi sajtunk. :) Ez a típusú sajt grillezésre ajánlott, de mi most csak simán serpenyőben pirítottuk. 3 liter tejből kb 30 dkg lett, 4 felnőtt és 2 gyerek egy vacsorára simán elpusztította!

Én elsőre natúr sajtot készítettem (illetve egy kicsi fokhagymát tettem bele), de Ági is említi, hogy bátran lehet bármivel ízesíteni! (fokhagyma, olivabogyó, kömény ... füstölni is lehet, csak nekünk nincs füstölőnk...) Ágiék már nagyüzemben készítik, én most csak 3 literrel tejjel próbálkoztam elsőre, viszont fontos, hogy a bolti ilyen-olyan kezelt tejből ne álljatok neki. Budapesten is lehet már több helyen házi tejet venni, biztos nagyobb városokban is van már ilyen lehetőség.



kb 30 dkg sajthoz:
3 liter tej
3 ek só
3 ek 20%-os ecet
 
A házi tejet egy jó nagy lábosba öntjük. Minálunk előfordul, hogy egy fél napig is állni hagyjuk a tejet, de ezt lehetőleg hűvös helyen tegyük. A pihentetett tejet feltesszük forralni. Legyünk a lábos mellett, mert ha már bőrös a teteje, egy pillanat alatt ki tud futni a lábosból. (Áginál jó képek vannak róla :)  Ilyenkor kell elzárni a tűzhelyt.

Hozzátesszük a sót (literenként 1 ek), majd az ecetet (szintén 1 ek literenként), majd összekeverjük, és várunk pár percet, amíg kicsapódik a fehérje.

Majd fogunk egy vékony szövésű anyagot (nálam egy konyharuha volt), és egy szitát, és átöntjük a kicsapódott tejet. A savós rész kicsurog, a szitában, meg a textilben bent marad a leendő sajt. Mivel nekünk nincs szakszerű sajtpréselőnk, ezért a szita tetejére kerestünk egy kisebb lábost, ami még jól lenyomta a sajtot, és abba a kis lábosba rakosgattam a súlyokat. Ez másnapig hűvös helyen csöpögött.

Másnap pedig megcsodáltuk, megsütöttük, és mind megettük! Morzsája sem maradt! :))
 
  




6 megjegyzés:

  1. Nincs is ennél finomabb!
    Évekig házi tejet hordtunk egy kedves öreg házaspártól.túrót, sajtot, vajat készítettem. Sajnos eladták a tehenüket, mert már nem tudták gondozni. De 1 hónapja a munkatársam testvére vett egy tehenet, azóta újra van házi tejünk. Össze se lehet hasonlítani a multiknál kapható 1,5 -os tejnek nevezett akármivel:)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg párja sincs, ez a sajt is nagyon finom lehet. Szerintem egyhamar nem fogok ilyesmit készíteni (lustaságból), de azért szeretem nézni az ilyen ,különlegesebb' dolgokat is a blogodon:)

    VálaszTörlés
  3. Ezt ki kell próbálnom, úgyhogy időt és egy olyan cuki bocit kell csak keresnem erre felé:)

    VálaszTörlés
  4. Nem bonyolult egyáltalán az elkészítése, csak lehet, hogy úgy írtam le... legnehezebb része talán a házi tej beszerzése... arra én is vártam pár hónapot... :S

    VálaszTörlés
  5. Nagyon ínycsiklandozónak néz ki a sajtod, gratula!
    Mi is házi tejet iszunk kizárólag, ráadásul házhoz hozzák egy héten 3szor. 9 liter tejet simán megiszunk hetente négyen na meg persze ami a sütéshez, főzéshez elmegy. :)

    VálaszTörlés
  6. Szuper jól néz ki a sajt, nagyon finom lehet! :) Mi tavalyig anyukámék jóvoltából házi kecsketejet ittunk, de sajnos eladták a kecskéket, így nincs házi tej. Nekem is keresni kellene egy "megbízható" tehénkét vagy kecskét! :)

    VálaszTörlés