2012. augusztus 24., péntek

Házi gumicukor - szederből


Dizájnmenza Bea klassz kis játékot indított útjára. Ez már a második forduló, az elsőről sajna lemaradtam. A feladat most egy népszerű termék elkészítése házilag, egészségesen.

Nem sokat filóztam, mikor nagymamánál dögivel érett a szeder. Tudtam, hogy ez lesz az alapanyag. De mi legyen belőle? Hát gumicukor!  ám nem is volt olyan egyszerű vállalkozás...



Először megpróbáltam csak almával összefőzni, leszűrni, szárítani hagyni, de sajnos nem lett belőle megfelelő állag..:(  Ezután újból nekiveselkedtem. A cukor és alma tehát nem volt elég a zselésedéshez, a továbbiakban lehet választani: zselatin, vagy agaragar. Mindkettőnek van E száma a zselatin E441, az agaragar E406. Az íróasztalom fölött évek óta lóg egy cetli a düsseldorfi egyetem gyermekrákkutató klinikájának közlése, mely a veszélyes élelmiszer-adalékokról szól. A neten is megtaláltam itt van. Ebben a zselatin betűjelét nem találtam meg, viszont az agaragar egyértelműen az ártalmatlan adalékok közt szerepel. Úgyhogy maradt ez.

(Persze, mivel tudom, és már Ti is, hogy nem teljesen E nélküli a gumicukorkám, nem sértődöm meg, ha a versenyben nem szerepelek, de azért így is azt gondolom, hogy kevesebb adalék van ebben, mint a hariboban...)

Tudom, tudom, most biztos sokan felkiáltotok. Agaragar! Honnan a csudából szerezzek??? Nemrég még én is így néztem az agart tartalmazó receptekre, de egy online boltban, találtam kis kiszerelésben. Persze nem olcsó, de ez a kis üveg nagyon sokáig elég, hisz alig kell használni belőle. (jutalékot nem kapok, úgyhogy máshonnan is megrendelhetitek! :)





250 gr szeder
50 gr cukor (nyírfa, barna)
1 kk agaragar 

1 kk citromsav
3 kk cukor (nyírfa)

A szedret megmossuk, lecsepegtetjük, majd a cukorral együtt feltesszük főzni. Előtte nem árt, ha egy kicsit kézzel összenyomkodjuk. Mikor már szépen szétfőtt a szeder, átpasszírozzuk, majd a kávéskanálnyi agarral ismét felfőzzük. Egy tálcát, vagy egy tányért leöblítünk hideg vízzel, majd vékony rétegben szétterítjük rajta a szederzselét. 1 napra hűtőbe tesszük.

Másnap óvatosan megpróbáljuk felszedni a tányérról, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is kiszárítjuk. (nem baj, ha csak részletekben megy a fordítás, úgyis kicsit össze kell vágni a végén.) Szóval ezt az oldalt is 1 napig szárítjuk a hűtőben. Harmadnap pedig tetszőleges formákra vágjuk, szaggatjuk, majd igény szerint lehet még citromsavas-cukorkába forgatni, ettől jó kesernyés íze lesz. És szeretem, persze ez nem kötelező kör, akár ki is lehet hagyni.





7 megjegyzés:

  1. Kérek, kérek!!! Nagyon szeretnénk :)

    VálaszTörlés
  2. Én is imádtam régebben, de a sok műanyag miatt leszoktam róla. de így egészen más!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, gyerekként mi is nehezen hagytuk abba :)

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Nem hiszem, hogy kizárnának :), mert az E-k egy része nem mesterséges, hanem természetes anyag és ha jól láttam, a mesterséges adalékok vannak a kiírásban pellengérre állítva. Természetes adalék az agaragar, amit "bevallottál" :)), de az a citromsav is (E330), és hogy teljes legyen a kép, a xilitnek (nyírfacukor) is van E-je (E967).
    Sőt, a szeder eleve dugig van E-vel (aszkorbinsav E300). ;D Na jó, ez csak vicc, a lényeg, hogy nem kell az E-ket bántani, nem mind ördögtől való rossz.
    A recepted pedig üdítő változatosság, gumicukrot a blogokon eddig csak a kőkemény zselatinos változatban láttam, aminek már a látványa is elég gáz, úgyhogy örülök, hogy valaki nem a protkógyilkos változatot részesíti előnyben. Köszi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kiegészítéseket! Így teljes a kép! :)
      protkógyilkos :) ezen jót nevettem :)))

      Törlés