2012. május 15., kedd

Expressz kovászos uborka egész évben


Aki télen (tavasszal, nyáron, ősszel) szeretne kovászos uborkát enni, annak jó hírem van: ez a bejegyzés nekik (is) szól! Bár nemsokára itt a nyár, remélem lesznek, akik kipróbálják ezt a receptet. Azt ugye sokan tudjuk, hogy a kovászos uborka nem barnulni szeretne a napsütéstől, hanem a meleget szereti; vagyis egy kis hőt kell adni neki. Erre van a tűzhely.

A másik, nem elhanyagolható tényező, (amire az expressz utal a címben) hogy nem kell napokat, órákat foglalkozni az ubival, elég lesz kb negyed óra. A receptet ezúttal is köszönöm anyósomnak, ő már professzionális módon készíti ezt a típusú uborkát! :)






fél kg uborka
1 liter víz
1 dl  10%-os ecet
kapor
2 gerezd fokhagyma
1 ek só
3-4 szem bors

A vizet az ecettel, a sóval, a kaporral, és a fokhagymával együtt felforraljuk. Addig az uborkákat alaposan megmossuk, végeit levágjuk, és hosszában 2 oldalról bevágjuk (arra ügyeljünk, hogy egyben maradjanak).
Mikor forr az ecetes víz, beledobáljuk az ubikat, és kb 10 percig főzzük. Majd kivesszük őket, megvárjuk amíg kihűlnek, üvegbe tesszük, majd a szintén kihűtött lével felöntjük. Hűtőben tároljuk.



Az így kapott uborka finom ropogós marad. Az ízesítését természetesen mindenki úgy variálhatja, ahogy szeretné! :)





14 megjegyzés:

  1. Ez tényleg nem nagy ördöngősség:) Köszi a receptet, biztosan elkészítem:)

    VálaszTörlés
  2. Kovi ubi az egyik kedvencem de csak mindössze 4 éve. Régen rá sem bírtam nézni, de terhes lettem a nagyobbik fiammal és onnantól fogva hétpofára ettem, annyira kívántam :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, a terhesség nálam is ki/be kapcsolt dolgokat :)

      Törlés
  3. hmm. nagyon szeretem a kovészos uborkát, itt sajnos nem nagyon van, inkább csak lengyel közértek polcain elvétve...de nem az igazi...Jó ez az expressz recept!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom :( Ilyen kis ubikat sem lehet kapni a zöldségesnél?
      Én meg egészen apró uborkákat szeretnék majd, csemegének valót, mert az nálunk százszámra fogy :)

      Törlés
  4. Nagyon jó kis recept! Az íze olyan, mint a "hagyományosé"? Nem érezni az ecetet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, az ecetet nem lehet érezi. Természetesen nem lehet pont ugyanolyan, mint a hagyományos, több napig érleltté, de azért majdnem olyan. Ripsz-ropsz elkészíthető koviubinak azért nagyon jó! :)

      Törlés
  5. Gyerekkoromban én sem szerettem, mint ahogyan most az én gyerekeim sem, mi felnőttek viszont annál inkább. Úgy látszik, nálunk korfüggő... Tetszik a recepted, ki is próbálom a hétvégén! :)

    VálaszTörlés
  6. Ó, ez épp nekem való recept itt a napsütésmentes Angliában!!! Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :( óóóó, úgy sajnállak Titeket! Hátha hamarosan megérkezik oda is a jóidő! Kíváncsi vagyok, hogy sikerül! ;)

      Törlés
  7. Nagyon sokan rajongoid vannak Nemetorszagban (a takaritonom, Reinhard, Dominik) a fotomuveszetedet is nagyon dicserik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) köszönöm. de azt hiszem van még hová fejlődnöm...

      Törlés