2012. március 22., csütörtök

Tojáslikőr házilag


Közeledik a húsvét,  így előkerülnek a tojáslikőr receptek. Most sem hazudtolom meg magam, és a lehető legegyszerűbb receptet hoztam. A maradék tojásfehérjékre pedig  - ha valaki nem akar beleugrani a macarongyártásba ;) - legközelebb mutatok egy nagyon tuti kis sütit, természetesen az sem lesz bonyolult.  Munkára fel! :)




5 db tojássárgája
1 tk vaníliaesszencia, vagy 1 csomag vaníliás cukor
250 gr porcukor
125 ml tejszín
250 ml rum (természetesen nem sütőrum..:)

A tojások sárgáját a vaníliakivonattal és a porcukorral vízfürdő felett krémesre keverjük. Közben figyelünk, hogy ne legyen túl forró a massza. (kis ujjunkat belelógatjuk olykor-olykor, ne féljetek, nem melegszik olyan gyorsan)  Miután minden elolvadt, és krémes is lett, még 4 percig állandó kevergetés mellett tovább főzzük, majd hozzázúdítjuk a tejszínt. Ezzel további 5 percig kevergetjük. Levesszük a vízfürdőről, innentől pedig két verzió állhat fenn:

1. ha a közeljövőben szeretnénk megiszogatni, akkor megvárjuk amíg kihűl a tejszínes keverék, majd hozzáadjuk a rumot, tiszta üvegbe töltjük, és azt a hűtőben tároljuk. 4 héten belül fogyasszuk el a likőrt.

2. ha ajándékba szeretnénk adni, vagy egy ideig nem szeretnénk megkóstolni (ami vétek lenne :) akkor így járjunk el: miután levettük a vízfürdőről a keveréket, hozzáadjuk a rumot, és még forrón steril palackokba töltjük. Száraz dunsztban megvárjuk amíg kihűl (1-2 nap), és hűvös helyre állítjuk. Így 3 hónapig áll el. A megbontott üveget hűtőben tároljuk, és 4 hét alatt fogyasszuk el.






14 megjegyzés:

  1. Nagyon klassz, pont valami ilyen egyszerű tojás likör receptet kerestem köszi :)

    VálaszTörlés
  2. Szeretem a tojáslikőrt, tavaly karácsonykor csináltam is! Most ugyan nem iszom semmi alkoholt, de lehet, hogy a többieknek azért csinálok... ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, igen, diéta alatt nehéz az asszonyi sors... ismerem az érzést:( De a család széles mosolya kárpótol! :)

      Törlés
  3. hú de régen ittam ilyet, nagyon finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én is sok-sok évvel ezelőtt ittam, már igazán megérett rá az idő :)

      Törlés
  4. Még sosem ittam, de nagyon jól néz ki:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm:) ha teheted, mindenképp próbáld ki

      Törlés
  5. Ez szuper! Meglepően egyszerű. Talán jövő húsvétra kipróbálom, mostanra már szokás szerint túl sokminden gyűlt össze :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, olykor nem kell túlbonyolítani a dolgokat :) jövőre is itt lesz a recept! ;)

      Törlés
  6. Itt Nemetorszagba a karacsonyi vasaron arultak forro tojaslikort tejszinhabbal es fahejjal a tetejen - finom volt :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hmmmm, finom lehetett. Majd karácsonykor mi is kipróbáljuk:)

      Törlés
  7. Szeretném megkérdezni hogy habtejszínnel vagy főzőtejszínnel készül?

    VálaszTörlés
  8. Szeretném megkérdezni hogy habtejszínnel vagy főzőtejszínnel készül?

    VálaszTörlés