2012. december 4., kedd

Karamellkrém - avagy dulce de leche


Igen, az utóbbi időben sajnos alvó pozícióba került a blog. Pedig időközben egy éves lett a virtuális kamrám, szerettem volna kicsit megemlékezni róla, de most ez is elmaradt.  -  illetve a kicsi megemlékezést most olvashattátok, hosszabbra most nem tellik... :-)

A napjaink kicsit rohangálóssá váltak, hol itt vagyok, hol ott, hol ezt csinálom, hol azt, így nehéz sajnos ide is koncentrálnom. De jövőre talán megtaláljuk a napjaink, heteink ritmusát, és kicsit jobban oda tudok figyelni a saját dolgaimra is.  Bízzunk benne!

Sok minden volt a fejemben, amit szerettem volna elkészíteni, aztán volt amihez nem találtam alapanyagot (anélkül pedig nehéz), volt amihez meg nem volt elég időm (e nélkül sem megy...)  Viszont, ez a karamellkrém viszonylag kis befektetéssel, kis odafigyeléssel, kevés munkával szinte magától elkészül. 

Még sosem készítettem, nem ettem, és nem is vettem karamellkrémet pedig láttam a boltok polcain. Az utóbbi időben viszont sok helyen olvastam róla, kekszek közé, vagy akár pitékbe, tortákba nagyszerűen alkalmazható. Itt volt az alkalom a hétvégén. Bár a legidősebb férfi a háznál kicsit jajjongott, hogy szétdurran az üveg, meg így-meg úgy, de senkinek semmi bántódása nem esett. Miközben a fiúk ebéd utáni szundikálásukat tartották, elrotyogtattam a krémet.



Hozzávalók: 
2-3 tubus sűrített tej    (lehet konzervet is venni, bár azt nem sok helyen árulnak, egyszerűbb a tubusost beszerezni)

A sűrített tejet egy tiszta befőttes üvegbe töltöttem, rácsavartam a tetejét, majd egy vízzel teli lábosba tettem. Fontos, hogy a víz a tejkrém fölött legyen. Alacsony lángon majdnem 4 órát főztem, időközben a vizet pótoltam. Mikor már úgy gondoltam, hogy jó lesz, óvatosan kivettem, kinyitottam, és vártam, amíg kóstolható hőmérsékletűre hűl. Kóstolás után (mert bár édesszájú vagyok, ennyire azért mégsem), tettem hozzá 2 csipet sót. Jól elkevertem, majd hűtőbe tettem. Ott tároljuk, max 1 hónapig.

Karácsonyi ajándéknak is kiváló. 




9 megjegyzés:

  1. Boldogságos Blogszülinapot! :) Kár lenne érte, ha hagynád szép lassan elszivárogni a blogodat! Ne tessék hagyni, én speciel mindig kíváncsian olvaslak, még ha nem is hagyok nyomot. Azaz kívánok még sürgés-forgásban és nevelés-terelgetésben gazdag, sok új blogesztendőt! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága vagy Dina, köszönöm szépen! Nagyon jólesett ez a pár mondat! :-) Igen, megpróbálok majd mindenre odafigyelni, sürögni-forogni :-)
      Én pedig mindig csodálattal nézem a gyönyörű tortáidat, még ha én sem hagyok nyomot...

      Törlés
  2. Boldog blogszülinapit így megkésve is!:) Én is örömmel olvaslak, főleg ha ilyen finom recepteket hozol mint ez a dulche de leche:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Tőled is Erika! :-) Én meg most nagyon drukkolok a zserbóidnak! :-)

      Törlés
  3. Megcsináltam és nagyon finom lett, de bevallom remegve vártam a lábasból a robbanást én is :D

    VálaszTörlés
  4. Heу there! This post сouldn't be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate! He always kept talking about this. I will forward this write-up to him. Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

    Feel free to surf to my blog ... http://www.Prweb.com/releases/silkn/sensepilreview/prweb10193901.htm">mouse

    VálaszTörlés
  5. I'm gone to say to my little brother, that he should also pay a quick visit this webpage on regular basis to get updated from most up-to-date news update.

    Feel free to visit my web blog; link

    VálaszTörlés
  6. Ρretty еlement of content. І
    just stumbled upon уouг blog and in accеѕѕіοn caрitаl
    to sаy that I асquirе actually enjoуed account yοuг blog pοsts.
    Any ωaу I will be subsсribing for your fеeds or even
    I fulfillment you gеt гight of еntry to pеrsistentlу гaрidly.


    Mу web pagе ... Silk N Sensepil Coupon

    VálaszTörlés