2012. október 3., szerda

Házi balzsamecet otelló szőlőből


Sokáig sajnos nem volt rá alkalmam, hogy az Igazi Balzsamecetet megkóstoljam. De most, a németországi utunk során, egy olyan isteni finom salátát ettem (rántott fetasajttal...hmmmm, csak ajánlani tudom), hogy eldöntöttem, véget vetek a mű balzsameceteknek!  Az igazi az sűrű és krémes. Nem folyik szanaszét.

Pár hete egy maráknyi otellószőlőt fehérbor ecetbe áztattam, gondoltam, milyen finom szőlő-ecetem lesz belőle. Aztán 2 napja, mikor már elég sötét lett az ecet, gondoltam egyet, és balzsamecetté varázsoltam. :)

Viszont elkövettem azt a hibát, hogy a végén túl sokáig forraltam, és aztán az ecet a teljes kihűlés után még tovább sűrűsödött. Szóval ne akarjátok forralás közben a végső állapotot elérni, legyetek türelmesek!




tetszőleges mennyiségű otelló szőlő (nálam kb 2 marék)
fehérborecet (amennyi ellepi, nálam kb fél liter)
2 ek barnacukor
 
A szőlőt megmossuk, leszemezzük,  egy zárható üvegbe tesszük, majd  fehérborecettel felöntjük. Pár hétig (3-4) napos helyen pihentetjük, majd mikor arra járunk, megrázogatjuk. A napok-hetek múlásával az ecet szépen beszíneződik.Leszűrjük, és ekkor elkészült az otelló-ecet. Akár így is lehetne használni.

A balzsamecet készítéséhez a szőlőszemeket egy szűrőn keresztül nyomkodtam, majd egy lábosba feltettem főni. Kb a felére redukáltam. Ekkor hozzáöntöttem az ecetet, azzal tovább főztem, mikor már kezdett csökkenni annak is a mennyisége, hozzáadtam a cukrot, és kevergetve tovább főztem. Ismétlem, nem kell  a végtelenségig főzni, mert később még magától besűrűsödik.




 


Az állaga az igazi lett, sűrű és krémes, savanyú és édes. Még pöttyöket is tudtam vele készíteni ;)





7 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, igazán finom lehet! :) Ebből a mennyiségből mennyi balzsameceted lett? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszönöm Hankka! Sajnos én túlfőztem, kb 1-1,5 dl lett. Szerintem, ha mindent max a felére redukálsz, akkor nagy baj nem lehet. (Én a végén a cukorral főztem szerintem túl sokáig...)

      Törlés
  2. Nagyon szeretem ezt az ecetet, sokat teszek salátákra is. Tetszik, hogy ilyen sűrű, a bolti vackok mind hígak, ahogy írod, így azokkal nem lehet pöttyözni!!:)

    VálaszTörlés
  3. Wow, ez nagyon jó lehet és a kert tele van othellóval, csábító!!!!

    VálaszTörlés
  4. Szia, a házi balzsamecetet hogyan kell tárolni és meddig áll el? Nagyon tetszik ez a recept, szeretném én is elkészíteni, csak nem tudom mekkora adagot lenne érdemes :)

    VálaszTörlés