2012. január 17., kedd

Lilahagymalekvár

Egyik este a tv-ben láttam egy jó kis receptet, amitől rögtön összefutott a nyál a számban. Másnap este a levelestésztás "pite" már a sütőmben sült, de ehhez kénytelen voltam készíteni egy kis lilahagymalekvárt. Ami persze egyáltalán nem okozott nagy gondot! Nem utolsó sorban azért, mert ez is a pikk-pakk főzések közé tartozik. És végtermékre még a férj is azt mondta, hogy "ez mennyei"!



5-6 fej lilahagyma
5 ek barnacukor
2 ek vaj
2 ek balzsamecet
só, bors

A hagymát apóra vágom, karikára, félkarikára, kockára, ki-ki kedve szerint. Vajon elkezdem pirítani, sózom, borsozom. Fedő alatt kb 10-15 percig párolom, majd hozzáadom a cukrot és a balzsamecetet. Ezzel még 5-10 percig főzöm, majd üvegbe töltöm. Felhasználásig hűtőben tárolandó. Sült, vagy grillezett húsokhoz  kiváló kísérő.



Akit érdekel, a lekvár egy felhasználása íme egy jó kis recept:


1 csomag leveles tészta
lilahagymalekvár
héjában főtt krumpli
bacon
fetasajt
rozmaring
só, bors

A leveles tésztából kis téglalapot vágunk, és megkenjük a lilahagymalekvárral. Rákarikázzuk az előzőleg héjában már megfőtt krumplit, ráfektetjük a bacon szeleteket, majd fetát morzsolunk, a tetejére pedig egy ág rozmaringot teszünk. Sózzuk, borsozzuk. 200 fokos sütőben 10-15 percig sütjük. Mennyei!


2 megjegyzés: