2013. január 28., hétfő

Kivilekvár naranccsal, fahéjjal


Nem akarok minden bejegyzés előtt magyarázkodni ...  sűrű az életünk, na: a munka, a tanulás, a család, és a háztartás mellett most szegény virtuális kamrám áll az utolsó helyen. :(  Mindezek ellenére havonta legalább egyszer szeretnék itt megjelenni. Legyen ez a minimum!

A hétvégén elcsábított egy doboznyi kivi, hogy próbáljam meg, milyen lekvárnak. Nagyobbgyermek náthás lett, így a bevásárlókosárba bekerült egy doboz kivi is, hisz abban van a legtöbb C-vitamin! Azt ugye tudjuk, hogy főzéskor kinyiffantjuk a vitaminokat, de nem is a vitaminmennyiség bevitelének növelése miatt álltam neki a lekvárfőzésnek.

Még sosem ettem kiviből készült lekvárt, így egy kicsit improvizáltam, és a végeredmény nem lett rossz! A kivinek nincs valami erőteljes íze, főleg, ha még főzzük is. Így mellécsurgattam egy kis narancslevet, citromlevet, és egy csipet fahéjjal fűszereztem.  Mivel nem akartam órákig főzni, hogy maradjon a színéből is valami, tettem hozzá 2 ek dzsemfixet is. Ez természetesen elhagyható, de akkor a végeredmény színe szép nem lesz, de attól még finom lehet.  Van választási lehetőség! :-)
500 gr kivi (hámozva kb 400 gr)
fél citrom leve
1 narancs leve
150 gr cukor
1 tk fahéj
2 ek dzsemfix 3:1A kivit krumplihámozóval meghámoztam, vékony szeletekre vágtam, rácsurgattam a citrom levét.  A narancs levét és a cukrot szintén hozzáadtam, majd feltettem főzni. Kevergetés közben épp csak egyet hagytam rottyanni, majd  lezártam a tüzet, és megvártam, míg kihűl. Egy sütőpapírral lefedtem közvetlenül a lekvár tetejét, rá a fedőt, és egy éjszakára betettem a hűtőbe.

Másnap kivettem a levár kb felét, összeturmixoltam, majd hozzáadtam a dzsemfixet és a fahéjat, és velük együtt ismét felforraltam. Pár percig forraltam, a habot leszedtem, majd üvegbe kerültek. 3 kicsi üveg lett ebből a mennyiségből. Fejtetőre álltak 5 percre, és kész!


6 megjegyzés: