2012. december 20., csütörtök

Mézeskalácsfűszeres narancslekvár


Hirtelen nekiálltam egy adag kandírozott narancshéjnak. Receptet itt találtok. Sajnos karácsonyi ajándéknak már nem nagyon fér bele, mert 6 nap az elkészítése, plusz a szárítás. De azért jó ha tudjátok, hogy így is lehet. :-)

Mivel a kandírozáshoz nem kell a narancs húsa, valahogy fel kellett használni. A kiskorúim pedig nem annyira rajonganak a narancsért, én ettem-ettem, de ennyi azért belém sem fér, úgyhogy gondoltam egyet, befőztem, és a konyha pulton 1 hónapja ácsingózó mézeskalács fűszerből tettem hozzá. Nem vagyok egy őrült narancslekvár -rajongó, de ez még nekem is nagyon ízlett! A karácsony minden íze benne van. (A lekvárban a kis pöttyök tehát nem kosz-szemek, hanem fűszer! ;-) )

Próbáljátok ki Ti is, akár az utolsó percekben is elkészíthető ajándék! Ezúttal kívánok mindenkinek Békés, Boldog Karácsonyt!




800 gr narancshús
250 gr cukor
fél csomag 3:1 zselésítő
2 kk mézeskalácsfűszer


A narancsot megmossuk, megtöröljük, meghámozzuk (aki teheti filézze - vagyis a fehér részt távolítsa el -  akkor kevésbé lesz keserű: késsel úgy kell meghámozni a narancsot, hogy a fehér részt is levágjuk. Innentől kezdve már csak a hártyákból kell kiszabadítani a gerezdeket, és kész ;-) ) Aki nem áll ennek neki, üzenem: én sem tettem!

Tehát a narancsgerezdeket kisebb darabokra vágjuk, majd a cukorral, zselésítővel és a fűszerekkel összekeverve  a tűzhelyre rakjuk. Forrás után pár percig rotyogtatjuk, majd mehetnek a tiszta üvegbe. Fejtetőre állítjuk 5 percre, címkézzük, és elajándékozzuk, vagy megesszük!






2 megjegyzés:

  1. Tényleg kiváló ajándéknak is és enni is! Ezzel a fűszerrel pedig igazán különleges lehet!

    VálaszTörlés
  2. De tuti, nagyon finom lehet. Kipróbálom, nagyon nekem való. Kellemes Ünnepeket Kívánok nektek :)

    VálaszTörlés