2012. április 18., szerda

Házi vaj, díj érkezett


Régóta készülök már az otthoni vajkészítésre, nem kellett volna ennyit várni ezzel sem... kb 5 percet vett igénybe. :) Ugyanis már majd' minden háztartásban van modern köpülő(gép)! Én speciel a késes darálómat használtam, nem is gondoltam volna, hogy még ez is tud habot verni! Tud ám, de még milyet! Szóval a habverőnket, vagy ahogy a mellékelt ábra mutatja, késes darálónkat tekintsük egy kicsit köpülőnek! 





tejszín


Lehet ennél rövidebb hozzávalólista?? :)  Én egy 330 gr-os tejszínt (Cserpest) beleöntöttem a darálóba, és nyomtam a gombot. Először szép hab lett belőle, aztán nyomtam tovább a gombot. Nemsokára szétcsapódott a vaj és az író. Egy gézlapon kinyomtam a vajból a maradék írót. Egy kis tálba szuszakoltam a vajamat, kb 160 gramm lett belőle, és mehetett a hűtőbe.


Az íróból pedig életem legjobb krumplis pogácsáját készítettem. Az írót a tej helyettesítésére lehet használni. A tejjel azonos mennyiségű fehérjét tartalmaz, de jóval kevesebb szénhidrátot. Fogyókúrázóknak ideális. Szóval bármire fel lehet használni, amiben tej van (palacsintába, sütibe, turmixba vagy csak úgy magában)
 

Egyetlen szomorúságom, hogy a kicsifiam még mindig a "vajat nem kérek" állapotban él, pedig ő aztán szinte mindent megeszik, de majd idővel úgyis rájön, mit mulasztott! Ha a finnyás Nagyobbikkal meg tudtam szerettetni a vajat, remélem a Kicsivel is menni fog :)

Van még egy tartozásom: Hankkától érkezett a múlt héten a Kommentek blog-díja. Köszönöm szépen mégegyszer! :) Mivel nálam már járt ez a díj, most nem továbbítanám. 

27 megjegyzés:

  1. Milyen jó ötlet és milyen gusztusos. Nálunk mondjuk finom vajak vannak, de ötletnek nem rossz! Írót én is gyakran veszek palacsintához.:)Hány évesek a picik?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itthon sajnos gyér a vajállomány. Nyáron majd kipróbálom a jó vidéki házi tej tejszínéből készített vajat. Annak biztos mennyei íze lesz! :)
      A nagyobbik 6 éves, a kicsi 2,5. Két eleven fiúcska :)

      Törlés
  2. De jó, hogy készítettél fázisfotót! Na így neki állok én is majd:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem Neked fázisfotó nélkül is menne :)

      Törlés
    2. :) Örülök, hogy bízol bennem:) Nagyon is jól jöttek ezek a fotók, mindig is ódzkottam valamiért tőle:) Így sínen leszek:) Az íze nagyon mozgatja a fantáziám, melyik vajhoz hasonlít?:)

      Törlés
    3. no, akkor már semmi sem tarthat vissza! :) hajrá! :)
      Hűha, jó kérdés, hogy melyikre hasonlít. Ez gondolom a tejszíntől függ. Egy "magyar vaj" (alföldi) van itthon, azzal tudtam összehasonlítani, annál kicsit lágyabb, krémesebb lett. Kísérletezni kéne, hogy melyik tejszínből lesz a legfinomabb vaj.
      (Sajnos úgy tudom, hogy az összes cukrászda külföldről hozatja a vajat...:(

      Törlés
  3. Nagyon szuper kipróbálom! Tényleg jók a fázis fotók örülök neki :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. de jó, hogy ennyien örültök a fázisképnek! :) :) (majdnem nem raktam be...hiba lett volna)

      Törlés
  4. Nagyon jó kis recept! Már tervezgetem egy ideje a házi tejtermékeket, lehet, hogy ezzel fogom kezdeni! :-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszik, és így nemcsak vajhoz, hanem íróhoz is juthatok! :) A mi cseppkénk is 2,5 éves! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, dupla öröm :)
      ilyenkor olyan zabálnivalóak a kis lurkók :) kenyérre lehet kenni őket, hogy stílusos maradjak :) most pl épp egy szelet rántott hússal, és egy zsömlével tért be az ágyába :D

      Törlés
  6. Na, ez is ezer éves terv, mint a croissant : ) illetve egyszer már próbáltam, de fél órányi verés után is állt a hab, mint a cövek, biztos valami silány tejszín volt. De most adtál egy lökést egy újabb próbához! beszerzek valami jó tejszínt és majd beszámolok! És igen, jó, hogy van fázisfotó!
    kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Habnak akkor tuti jó volt az a tejszín! :) Nálam is volt egy féltartós tejszín is a hűtőben, de inkább a Cserpest próbáltam. Remélem nem vársz vele sokáig, várom a beszámolót! ;)

      Törlés
  7. Ez, jó, én meg habot szerettem volna készíteni a tejszínből a napokban, aztán csak nem lett kemény, kicsit tovább vertem, így viszont vaj lett belőle. :D Klasszak, hangulatosak a képeid. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm! :)
      na igen, van, hogy megviccel minket a konyhaművészet.. :)

      Törlés
  8. Klassz ötlet! És nagyon hangulatos fotók:))) Bolti tejszínből még nem készítettem.Pár éve amikor házi tejet hordtunk, a kedves bácsi mindig szedett nekem tejszínt és abból készítettem, de néha nagyon erős utóíze volt. Valószínű azért, mert mér a tejföl és tejszín közötti fázisban volt:)))vagy a tej volt erős...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) köszönöm Babette!
      Mi is szoktunk házi tejet venni, mikor a nagymamánál nyaralunk, annak a tejnek egyáltalán nincs olyan erős tej szaga. Kíváncsi vagyok, milyen vajat tudok abból készíteni..

      Törlés
  9. juhhuuu ez az en otletem volt :-))) orulok, hogy ilyen sikere lett az olvasok kozott, lehet tengeri soval es egyeb fuszerekkel izesiteni, akar citrommal is valahogy (legalabbis egyes ettermekben neha kinalnak "francia" vajakat a kenyerhez)

    VálaszTörlés
  10. Gratulálok a házi vajhoz...... Többféle tejszínnel készíttetem már én is házi vajat, a "köpülés" hossza volt a minőségi mutató köztük. Illetve, hogy a boltiban van egy kis % cukor, illetve karragén, hogy jó hab legyen belőle. Nálunk általában 10 és 20 perc közötti a köpülés ideje. Szintén a tejszín minőségét mutatja, hogy mennyi vajat lehet belőle kinyerni. A legjobban nálunk a Fuchs tejszíne szerepelt, ott majdnem 60 % vajat nyertünk, de a spar budget tejszínből is közelíti az 50 %-ot. Én még annyit tanultam a köpülésről, hogy miután már majdnem kész a vaj, leöntjük az írót, s egy kis pohár jeges vizet öntünk rá, s még keverjük kicsit. Állítólag ez még rásegít a vajban maradt író kicsapatására.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az információkat, ezentúl akkor a Fuchs tejszínt fogom keresni :) Igen, én is olvastam a jeges víz jótékony hatásáról, de őszintén szólva akkor nem szerettem volna felvizezni az írót. De egyszer majd így is kipróbálom :)

      Törlés
  11. "Daráló" alatt mit értesz? Kávédarálót, kelyhes mixert, vagy a kettő közötti átmenetet képező késes zöldségaprítót, amiben 45 fokos szögben tér el a vízszintestől a penge irányultsága, a kehely teljes magasságát átívelve?
    (Az utóbbira tippelek, mert az nem csak a folyadék alját veri fel, hanem a pengék elérik a folyadék minden részét.

    Köszi a választ előre is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elnézést a pontatlan kifejezésért, és fogalmazásért... A darálóm hivatalos néven azt hiszem zöldségaprító néven fut(?). A botmixer tetejét lehet rácsatlakoztatni, a kések csak lent forognak, nem ível felfelé a penge. Remélem így érthető már, félig-meddig látható a képeken.
      Kávédarálóba én nem tennék folyadékot. Üdv Kamrapolc

      Törlés