2012. július 12., csütörtök

Meggy-málna lekvár


Nagymama kamrapolcán álltak vegyes lekvárok, olyan gyümölcsökből, ami a kertben megtermett. Volt ott eper, málna, piros ribizli, fekete ribizli, egres, meggy, josta, aztán később lett szeder is, a cseresznye pedig egy idő után sajnos eltűnt... (ezt a mai cseresznyeárak mellett rettentően sajnálom..:) Volt a polcokon talán meggy-málna kombináció is, erre már pontosan nem emlékszem. De valószínűleg lehetett, és a tudatalattim jól elraktározhatta...

Két éve készítettem először ezt a variációt, tavaly már többet tettem el, hogy még karácsonyra is jusson a rokonoknak, barátoknak. Jól el kellett rejteni, hogy ne is lássam, így jutott nekik is. Átlagban egy reggeli alatt el is fogyasztották a kis üveget.  :) :)  De már mondtam:  télvíz idején egy kicsi üveg piros színű lekvárt kibontani, megszaglászni, aztán megenni ... felbecsülhetetlen érzés :) -  na jó, lehet, hogy csak nekem okoz ez nagy boldogságot ;) ... de talán (remélem) nem vagyok egyedül vele :)

A meggy savassága és a málna édessége együtt: felejthetetlen!  Parányi mennyiséget írok most, de lehet bátran duplázni / triplázni ...sőt érdemes, és ajánlott :) Az arányokat is lehet tologatni, bár nekem az egy adag meggy, fél adag málnával nagyon bejött. De az sem katasztrófa, ha több málna kerül bele :)



250 gr málna
500 gr meggy
150 gr cukor
1/2 cs 3:1 dr Oetker zselésítő


Meggyet megmossuk, kimagozzuk, a málnával összekeverjük, összenyomkodjuk. Cukrot, zselésítőt hozzáadjuk, majd felforraljuk, utána még 3-5 percig forraljuk, elzárjuk, lehabozzuk, és mehet az üvegbe. Üveget 5 percre fejtetőre állítjuk, majd mehet a spejzba. Amilyen egyszerű, olyan finom :)


Tényleg nagyon-nagyon eteti magát, talán a bodzavirágos eper után ez következik a sorban. :)





2 megjegyzés:

  1. Ebből is kérnék egy kenyérre valót az biztos :)

    VálaszTörlés
  2. Ez olyan izgalmasan hangzik, hogy vétek lenne kenyérre kenni. Olyan magában elkanalaznám kategóriába került nálam.

    VálaszTörlés