2012. június 19., kedd

Eperlekvár mentával és borssal


Biztos voltam benne, hogy kell (!) még idén eperlekvárt készítenem, mert ha már most, a frissen készülteket  mind megesszük, akkor mi marad télire? ;)  A nagyobbik gyermek finnyás kis szájával, pedig legtöbbször eperlekvárt hajlandó csak enni reggelire.  Azonban szerettem volna valamivel ízesíteni. Fellapoztam Christine Ferber (a híres francia lekvárkirálynő) könyvét, ott találtam ezt a kombinációt. Eper-bors-menta. Bors volt itthon, mentát szedtem az erkélyről, úgyhogy neki is álltam.

Christine 3 napig készíti ezt a gyönyörűséget, amit én most egy nappal megkurtítottam... :O




1 kg eper
300 gr cukor
fél citrom leve
10 levél menta
5 db fekete bors szem frissen őrölve
fél zacskó 3:1 dzsemfix




Az epret megmossuk, lecsumázzuk, félbe/negyedbe vágjuk, és hozzáöntjük a cukrot. Alaposan összekeverjük, majd egy sütőpapírt közvetlenül a tetejére teszünk, és az egészet betesszük a hűtőbe. Ott egy éjszakát állni hagyjuk.

Másnap a keverékhez hozzáadjuk a mentát,  a frissen összetört borsot, és a citromlevet. (Én az utolsó pillanatban mégis hozzáadtam egy "löttyintésnyi" zselésítőt,  nem egy egész adagot.  Inkább csak azért, hogy egy kis tartása legyen a lekvárnak. E nélkül is elkészíthető, csak akkor egy kicsit tovább kell főzni, és több cukor kell hozzá. )

Az egészet feltesszük a tűzhelyre, óvatos kevergetés közben felforraljuk, majd még 5 percig rotyogtattjuk. Lehabozzuk, tiszta üvegekbe töltjük. (én kihalásztam a mentaleveleket, de akár benne is lehet hagyni. akkor próbáljuk meg egyenletesen elosztani az üvegek közt.) Fejtetőre állítjuk 5 percre, majd zsupsz fel a polcra.




(Christine receptje: első nap az epret a cukorral összekeveri, lefedi, állni hagyja. Másnap a keveréket óvatosan felforralja épp csak az első buggyanásig, majd lefedi, hideg helyen állni hagyja. Harmadik nap ismét felforralja, hozzáadja a fűszereket, zselésedésig tovább főzi, lehabozza, majd üvegekbe tölti.)

Bármelyik verziót próbáljátok ki, nem fogtok csalódni ;)


8 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik:) Már nem győzök folyamatosan üvegeket venni:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet, érdekes íze lehet a borstól...vagy azt talán nem is lehet nagyon érezni? Megkóstolnám az tuti!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem veszélyes a bors íze. sőt. legközelebb lehet, hogy kicsit többet tennék bele. bár én szeretem :)

      Törlés
  3. Hát annak a gyereknek van ízlése az biztos. Én is csak azt ennék reggelire :)

    VálaszTörlés
  4. Jaj, ez nagyon finom lehet, szívesen megkóstolnám én is! :) Sajna már vége az eperszezonnak, de jövőre kipróbálom! :)

    VálaszTörlés
  5. Örülök, hogy rátaláltam erre a receptre. Már megyek is és kipróbálom. De én arra gondoltam, hogy a mentaleveleket összeaprítom és úgy főzöm hozzá. :)

    VálaszTörlés