Aki télen (tavasszal, nyáron, ősszel) szeretne kovászos uborkát enni, annak jó hírem van: ez a bejegyzés nekik (is) szól! Bár nemsokára itt a nyár, remélem lesznek, akik kipróbálják ezt a receptet. Azt ugye sokan tudjuk, hogy a kovászos uborka nem barnulni szeretne a napsütéstől, hanem a meleget szereti; vagyis egy kis hőt kell adni neki. Erre van a tűzhely.
A másik, nem elhanyagolható tényező, (amire az expressz utal a címben) hogy nem kell napokat, órákat foglalkozni az ubival, elég lesz kb negyed óra. A receptet ezúttal is köszönöm anyósomnak, ő már professzionális módon készíti ezt a típusú uborkát! :)
fél kg uborka
1 liter víz
1 dl 10%-os ecet
kapor
2 gerezd fokhagyma
1 ek só
3-4 szem bors
A vizet az ecettel, a sóval, a kaporral, és a fokhagymával együtt felforraljuk. Addig az uborkákat alaposan megmossuk, végeit levágjuk, és hosszában 2 oldalról bevágjuk (arra ügyeljünk, hogy egyben maradjanak).
Mikor forr az ecetes víz, beledobáljuk az ubikat, és kb 10 percig főzzük. Majd kivesszük őket, megvárjuk amíg kihűlnek, üvegbe tesszük, majd a szintén kihűtött lével felöntjük. Hűtőben tároljuk.
Az így kapott uborka finom ropogós marad. Az ízesítését természetesen mindenki úgy variálhatja, ahogy szeretné! :)
Ez tényleg nem nagy ördöngősség:) Köszi a receptet, biztosan elkészítem:)
VálaszTörlésDe jó! :) Remélem ízleni fog! :)
TörlésKovi ubi az egyik kedvencem de csak mindössze 4 éve. Régen rá sem bírtam nézni, de terhes lettem a nagyobbik fiammal és onnantól fogva hétpofára ettem, annyira kívántam :)
VálaszTörlésNa igen, a terhesség nálam is ki/be kapcsolt dolgokat :)
Törléshmm. nagyon szeretem a kovészos uborkát, itt sajnos nem nagyon van, inkább csak lengyel közértek polcain elvétve...de nem az igazi...Jó ez az expressz recept!:)
VálaszTörlésSajnálom :( Ilyen kis ubikat sem lehet kapni a zöldségesnél?
TörlésÉn meg egészen apró uborkákat szeretnék majd, csemegének valót, mert az nálunk százszámra fogy :)
Nagyon jó kis recept! Az íze olyan, mint a "hagyományosé"? Nem érezni az ecetet?
VálaszTörlésNem, az ecetet nem lehet érezi. Természetesen nem lehet pont ugyanolyan, mint a hagyományos, több napig érleltté, de azért majdnem olyan. Ripsz-ropsz elkészíthető koviubinak azért nagyon jó! :)
TörlésGyerekkoromban én sem szerettem, mint ahogyan most az én gyerekeim sem, mi felnőttek viszont annál inkább. Úgy látszik, nálunk korfüggő... Tetszik a recepted, ki is próbálom a hétvégén! :)
VálaszTörlésDe jó! :) Kíváncsi vagyok, hogy sikerül! :)
TörlésÓ, ez épp nekem való recept itt a napsütésmentes Angliában!!! Köszi!
VálaszTörlés:( óóóó, úgy sajnállak Titeket! Hátha hamarosan megérkezik oda is a jóidő! Kíváncsi vagyok, hogy sikerül! ;)
TörlésNagyon sokan rajongoid vannak Nemetorszagban (a takaritonom, Reinhard, Dominik) a fotomuveszetedet is nagyon dicserik!
VálaszTörlés:) köszönöm. de azt hiszem van még hová fejlődnöm...
Törlés