2012. május 9., szerda
Eper-rebarbara-csoki lekvár
Sajnos sok víz lefolyt a Dunán a múltkori bejegyzés óta ... de azért szerencsére nem telt teljesen tétlenül. Most végre a srácok is adtak egy kis időt, így tudtam kicsit befőzőcskézni.
Készülődünk az igazi eperszezonra, (ami nemsokára itt lesz!), illetve már a rebarbara is megjelent a piacokon. Az eper-rebarbara együtteséről pedig már biztos nagyon sokan hallottatok. Idei első befőzésem nekem is hozzájuk kapcsolódik, de én most egy kicsit megfűszereztem egy kis csokival. Mondhatom, a csoki nagyon odatette magát, már az üveg kinyitásakor is lehetett érezni az átható étcsoki illatot! Fenséges lekvár! Én most csak kis adagot főztem próbaként, de legközelebb jobban belevágok! :) Az arányok és a mennyiségek természetesen ízlés szerint variálhatóak.
400 gr eper
300 gr tisztított rebarbara
30 gr 70%-os étcsoki
150 gr cukor
fél zacskó 3:1 zselésítő
fél citrom leve
tk fahéj
Az epret alaposan megmossuk, lecsumázzuk, összevágjuk. A rebarbarát szintén megmossuk, meghámozzuk kisebb darabokra vágjuk. Egy lábosba öntjük, hozzáadjuk a cukort, a zselésítőt, a citrom levét.
Feltesszük a tűzhelyre, és mikor már forr, hozzáadjuk a kisebb darabokra tört étcsokit, és a fahéjat (opcionális, én épp megláttam a polcon, így eszembe jutott). Ezekkel még 3-5 percig főzzük, közben alaposan kevergetjük. Tiszta üvegbe töltjük, lezárjuk, 5 percig fejtetőre állítjuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Ez isteni lehet:) Már hiányoltalak:)
VálaszTörlésÉn is ma-holnap rakom fel az enyémet:) Eper-rebarbara-fahéj-lime:)
:) jajj, nekem is hiányérzetem volt! :)
TörlésKíváncsi vagyok a Tiedre, az is fincsi lehet :)
Nagyon fini lehet csokival. Én csak simán epres rebarbarásat készítek, de most ez elgondolkodtatott :)
VálaszTörlés:) ne gondolkodj sokáig :)
TörlésHát ez nem semmi, minden összetevőjét imádom:) Nagyon szép fotókkal adjuszáltad!:)
VálaszTörlés:) köszönöm! :)
TörlésA kollegaimnak is nagyon tetszett. Foleg a kepeket dicsertek (mivel a receptet nem ertik). Dominik uzeni, hogy suthetnel valami finom sutit is :-) mert o a lekvart nem szereti :-)))
VálaszTörléslekvárt nem szeretni ???! :) Megpróbálok minden kérést teljesíteni :)
TörlésFincsi lehet, a rebarbarát ugyan nem ismerem. Tavaly főztem csokival meggylekvárt, az is nagyon finom volt! :)
VálaszTörlésÉn is most kezdtem el a csokis lekvárfőzést. Meggylekvár bármilyen formában nyerő nálunk! ;)
TörlésMost jártam Nyammm-nál, ott is eper-rebarbara. Azokba is beleszerettem.
VálaszTörlésMost mit mondjak erre? Eper (kedvenc gyümölcs), rebarbara (nem kóstoltam még, de gyanítom, nagyon finom lehet), csokiiiiiiiiiiiiiiiiii!
Csak hozzájutnék már egy kis rebarbarához, lenne mit kipróbálni :)
Csodás :)
Drukkolok, hogy találj felétek rebarbarát! :) Lesz még receptem belőle ;)
TörlésNa, megcsinaltam en is, a cukorral kicsit bizonytalankodtam, mert itt masfelek vannak, illetve leginkabb nincs, nagy nehezen talaltam vegul egyfele befozocukrot pektinnel. Fel kilo kell hozza legkozelebb, mert tobbet raktam es kicsit edesebb lett a kelletenel, de igy is isteni!!! Egy reszebol toltelek lett az anyosomnak keszitett sajat otleten alapulo habcsok tortaba (nagy sikere volt), kapott a hugom is belole, egy uveg megy nagyanyosomnak, cserebe az 1800-as evek vegerol szarmazo pogacsaszaggatoert, amit ram hagyomanyozott, a maradek megy majd a heten rizsfelfujtra es a reggeli piritosaimra. :) koszonet a receptert!
VálaszTörlésJajj de nagyon örülök! :) Ez aztán igazán nagy boldogságot okoz, ha vki elkészít vmit, és utána visszaszól! :D nagyon örülök James! :)
TörlésÜgyes vagy! a habcsók torta biztos nagyon finom lehetett, a pogácsaszaggatóért meg irigyellek kellőképp.. :)
azt hiszem van még egy tartalék rebarbis receptem ;) P.
Varom szeretettel! :) szerintem a szoszt is meg fogom csinalni, szeretem az ilyen hazi gyumolcsjoghurtokat, a multkor en eperszoszt keszitettem es hasznaltam hasonlo celra.
VálaszTörlésDe jóóóóóó :) Na, összeszedem magam, és igyekszem mindent felrakni, még mielőtt lecseng a szezon :) p.
Törlés