2012. március 28., szerda
Mandulás kenyér a nagymamától - a tojásfehérjezabáló
Drága nagymamám füzetéből származik az alábbi recept. Ha mondjuk tojáslikőr készítésekor, vagy több sütésből megmaradt sok-sok fehérje, és nem kívánunk nekiesni sem macaron-sütésnek, sem lefagyasztani nem akarjuk őket, és még neadjIsten egyszerűen szeretnénk finomat készíteni belőlük, na akkor nagyon-nagyon jól jön ez a recept! :) Egyetlen hibája, hogy csak másnap illik felszeletelni, addig jól rejtsük el valahova. (nekünk is nehéz volt megállni...) Az a nap viszont mindenért kárpótol! :))
6 db tojásfehérje
15 dkg cukor
15 dkg liszt
15 dkg egész mandula
A tojásfehérjéket a cukorral jól felverjük, addig, amíg a cukor elolvad, és szép fényes habunk nem lesz. (aki ilyenkor megkóstolja, nagyon vigyázzon, mert nehéz abbahagyni...:). Ha még maradt valami a habból :), hozzászitáljuk a lisztet, és óvatosan összekeverjük. Végül belezúdítjuk a mandulákat, és még azzal is keverünk egyet.
Alaposan kivajazott, kilisztezett formába öntjük (hosszúkásba, püspökkenyérformába), és 100 °C-on kb 3 órát szárítjuk. Akkor jó, ha a teteje kezd kicsit sárgulni. (Nálam kb 3,5 órát csücsült bent.) Ha kész, rácsra borítjuk, majd egy éjszakát pihentetjük. Másnap szeleteljük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
JAjj bárcsak én nagyimnak is lenne egy titkos receptfüzete ilyen szuper étkekkel:) Nagyon tuti!
VálaszTörlésEgy pár hónappal ezelőttig én sem tudtam róla, igazi meglepetés volt! Biztasson az, hogy a Te unokádnak biztosan lesz szuper gyűjteménye! :))
TörlésNagyon szép!!! és szuper az ötlet, meg a fotók is...:-)
VálaszTörlésDe jó, és milyen finom lehet:)
VálaszTörlésTényleg nagyon jó kis recept!!!
VálaszTörlésKöszönöm lányok, tényleg próbáljátok ki, megéri :)
VálaszTörlésmajd kutatok tovább a nagyi füzetében, hátha akad még egy-két csoda:)
En meg emlekszem ra a regi idokbol :-)
VálaszTörlésVarom mar a Husvetot es a finomsagokat!! Puszi
nem csodálom ... :)) P.
TörlésSzia, nézz be hozzám, ha van kedved, meghívnálak egy játékra!
VálaszTörlés