2012. március 28., szerda
Mandulás kenyér a nagymamától - a tojásfehérjezabáló
Drága nagymamám füzetéből származik az alábbi recept. Ha mondjuk tojáslikőr készítésekor, vagy több sütésből megmaradt sok-sok fehérje, és nem kívánunk nekiesni sem macaron-sütésnek, sem lefagyasztani nem akarjuk őket, és még neadjIsten egyszerűen szeretnénk finomat készíteni belőlük, na akkor nagyon-nagyon jól jön ez a recept! :) Egyetlen hibája, hogy csak másnap illik felszeletelni, addig jól rejtsük el valahova. (nekünk is nehéz volt megállni...) Az a nap viszont mindenért kárpótol! :))
6 db tojásfehérje
15 dkg cukor
15 dkg liszt
15 dkg egész mandula
A tojásfehérjéket a cukorral jól felverjük, addig, amíg a cukor elolvad, és szép fényes habunk nem lesz. (aki ilyenkor megkóstolja, nagyon vigyázzon, mert nehéz abbahagyni...:). Ha még maradt valami a habból :), hozzászitáljuk a lisztet, és óvatosan összekeverjük. Végül belezúdítjuk a mandulákat, és még azzal is keverünk egyet.
Alaposan kivajazott, kilisztezett formába öntjük (hosszúkásba, püspökkenyérformába), és 100 °C-on kb 3 órát szárítjuk. Akkor jó, ha a teteje kezd kicsit sárgulni. (Nálam kb 3,5 órát csücsült bent.) Ha kész, rácsra borítjuk, majd egy éjszakát pihentetjük. Másnap szeleteljük.
JAjj bárcsak én nagyimnak is lenne egy titkos receptfüzete ilyen szuper étkekkel:) Nagyon tuti!
VálaszTörlésEgy pár hónappal ezelőttig én sem tudtam róla, igazi meglepetés volt! Biztasson az, hogy a Te unokádnak biztosan lesz szuper gyűjteménye! :))
TörlésNagyon szép!!! és szuper az ötlet, meg a fotók is...:-)
VálaszTörlésDe jó, és milyen finom lehet:)
VálaszTörlésTényleg nagyon jó kis recept!!!
VálaszTörlésKöszönöm lányok, tényleg próbáljátok ki, megéri :)
VálaszTörlésmajd kutatok tovább a nagyi füzetében, hátha akad még egy-két csoda:)
En meg emlekszem ra a regi idokbol :-)
VálaszTörlésVarom mar a Husvetot es a finomsagokat!! Puszi
nem csodálom ... :)) P.
TörlésSzia, nézz be hozzám, ha van kedved, meghívnálak egy játékra!
VálaszTörlés