Közeledik a húsvét, így előkerülnek a tojáslikőr receptek. Most sem hazudtolom meg magam, és a lehető legegyszerűbb receptet hoztam. A maradék tojásfehérjékre pedig - ha valaki nem akar beleugrani a macarongyártásba ;) - legközelebb mutatok egy nagyon tuti kis sütit, természetesen az sem lesz bonyolult. Munkára fel! :)
5 db tojássárgája
1 tk vaníliaesszencia, vagy 1 csomag vaníliás cukor
250 gr porcukor
125 ml tejszín
250 ml rum (természetesen nem sütőrum..:)
A tojások sárgáját a vaníliakivonattal és a porcukorral vízfürdő felett krémesre keverjük. Közben figyelünk, hogy ne legyen túl forró a massza. (kis ujjunkat belelógatjuk olykor-olykor, ne féljetek, nem melegszik olyan gyorsan) Miután minden elolvadt, és krémes is lett, még 4 percig állandó kevergetés mellett tovább főzzük, majd hozzázúdítjuk a tejszínt. Ezzel további 5 percig kevergetjük. Levesszük a vízfürdőről, innentől pedig két verzió állhat fenn:
1. ha a közeljövőben szeretnénk megiszogatni, akkor megvárjuk amíg kihűl a tejszínes keverék, majd hozzáadjuk a rumot, tiszta üvegbe töltjük, és azt a hűtőben tároljuk. 4 héten belül fogyasszuk el a likőrt.
2. ha ajándékba szeretnénk adni, vagy egy ideig nem szeretnénk megkóstolni (ami vétek lenne :) akkor így járjunk el: miután levettük a vízfürdőről a keveréket, hozzáadjuk a rumot, és még forrón steril palackokba töltjük. Száraz dunsztban megvárjuk amíg kihűl (1-2 nap), és hűvös helyre állítjuk. Így 3 hónapig áll el. A megbontott üveget hűtőben tároljuk, és 4 hét alatt fogyasszuk el.
Nagyon klassz, pont valami ilyen egyszerű tojás likör receptet kerestem köszi :)
VálaszTörlésDe jó, örülök neki! :)) Jó munkát! :)
TörlésSzeretem a tojáslikőrt, tavaly karácsonykor csináltam is! Most ugyan nem iszom semmi alkoholt, de lehet, hogy a többieknek azért csinálok... ;-)
VálaszTörlésJajj, igen, diéta alatt nehéz az asszonyi sors... ismerem az érzést:( De a család széles mosolya kárpótol! :)
Törléshú de régen ittam ilyet, nagyon finom.
VálaszTörlésén is sok-sok évvel ezelőtt ittam, már igazán megérett rá az idő :)
TörlésMég sosem ittam, de nagyon jól néz ki:)
VálaszTörlésköszönöm:) ha teheted, mindenképp próbáld ki
TörlésEz szuper! Meglepően egyszerű. Talán jövő húsvétra kipróbálom, mostanra már szokás szerint túl sokminden gyűlt össze :D
VálaszTörlésigen, olykor nem kell túlbonyolítani a dolgokat :) jövőre is itt lesz a recept! ;)
TörlésItt Nemetorszagba a karacsonyi vasaron arultak forro tojaslikort tejszinhabbal es fahejjal a tetejen - finom volt :-)
VálaszTörléshmmmm, finom lehetett. Majd karácsonykor mi is kipróbáljuk:)
TörlésSzeretném megkérdezni hogy habtejszínnel vagy főzőtejszínnel készül?
VálaszTörlésSzeretném megkérdezni hogy habtejszínnel vagy főzőtejszínnel készül?
VálaszTörlés