2011. december 15., csütörtök
Narancs - pomelo lekvár
Már régóta szemezek a pomeloval, de eddig még nem próbáltam. Aki nem ismerné, ő a legnagyobb citrusféle ami létezik, a zöldségesnél pedig hálóban árulják. Meglepődtem, mert nagyon jó íze van, a grépfrútra hasonlít, de egyáltalán nem olyan kesernyés, sőt, kifejezetten édes. A gyümölcs külső héját meg kell hámozni, majd a belső hártyákat is le kell szedni, mert az aztán keserű! Nagy erős rostjai vannak, és apró pici magjai. A pomelo húsa a halvány sárgától egészen a vörösig terjedhet. Most egy kis adag, nagyon egyszerű narancslekvárt főztem, ami még karácsonyi ajándéknak is kiváló lehet.
400 gr tiszta narancshús (kb 2-3 narancs)
100 gr tiszta pomelohús
1/2 csomag zselésítő (1:1)
550 gr cukor
A művelet nagyon egyszerű: a narancs és a pomelo húsát késsel apróra vágjuk, vagy botmixerrel rásegítünk egy picit. (Aki nagyon precíz, a narancs belső hártyáit is eltávolíthatja, akkor nem lesz olyan kesernyés a lekvár.) Hozzáadjuk a cukrot és a zselésítőt, majd feltesszük főzni. Az utasítás szerint forrástól számítva 2-3 percig főzzük, majd tiszta üvegekbe öntjük, és 5 percre fejtetőre állítjuk. 3-4 kis üvegnyi lesz belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése