2012. február 21., kedd

Házi készítésű gránátalmaecet


Házi ecetválasztékunk növelésére ajánlom a következő receptet. Egy kis kuriózum otthon, de akár remek ajándék is válhat belőle. Salátákhoz, pl madársalátához nagyon jól illik, de egy kis balzsamecettel vegyítve újabb ízkombinációhoz jutunk. (lehet kapni gránátalmás balzsamecetet is, amit pl vadételekhez, liba-, és kacsahúshoz ajánlanak) Nem elhanyagolható szempont, hogy a házilag készített gránátalmaecetünk ára meg sem közelíti a boltban kaphatóét, illetve, hogy elkészítése pár percet igényel csak. (na meg azt a két hetet, amíg érlelődik..)

A gránátalmának a szív- és keringési rendellenességekkel, valamint a rák és a gyulladásos megbetegedésekkel szemben rendkívüli pozitív hatása van. Nagy mennyiségű flavonoidot, káliumot, C-vitamint, és kalciumot tartalmaz. A gyümölcs héja és leve pedig évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga.


2012. február 14., kedd

Vaníliakivonat házilag


Már régóta keresek a környékünkön vaníliakivonatot, sajnos eredménytelenül. Innen egyenes út vezetett a házi vaníliaesszencia készítéséhez. Több helyen is olvastam a vodkás verziót, ez most kicsit más lesz. Minimum 70%-os alkohol kell hozzá (gyógyszertárból), meg jó pár vaníliarúd, és 2 héten belül pedig gyönyörű aranybarna színű esszenciát kapunk. Mindenki kamrájába ajánlom!



2012. február 9., csütörtök

Gyömbérsör házilag


Kollégista Gurman-nál olvastam ezt a fenomenális receptet, és rögtön feljegyeztem magamnak a megvalósítandó programok közé! :)  Igaz, a gyömbért csak nemrég szerettem meg igazán, - mikor egy undok megfázást próbáltam gyömbérteával kikúrálni - azóta viszont mindig tartok itthon! Szóval mikor minden felszerelés adott volt, elkészülhetett a saját söröm! Öröm:) A család pedig érdeklődve figyeli az új hobbimat! :)
(most csak az alkoholmentes változattal próbálkoztam, de majd összeszedem a bátorságom az alkoholoshoz is..)




2012. február 7., kedd

Mangó-narancs-passiógyümölcs lekvár


Végre-végre megtaláltam a hőn áhított passiógyümölcsömet -  maracujámat! (utólag javítva: a maracuja és a passiógyümölcs nem ugyanaz)  Igaz, hogy egyáltalán nem jött velem szembe a sarki boltban, hanem nekem kellett felkutatnom a Vásárcsarnokban. Ott is csak egyetlen helyen találtam pár darabot. Nagyon kíváncsi voltam rá, mert - bevallom őszintén - még életemben nem ettem ilyen gyümölcsöt!
Szóval az egész úgy kezdődött, hogy a mangóhoz kerestem vmit, amiből lekvár születhetne, így bukkantam rá erre a variációra, melyet a nagy francia lekvárfőző mester, Christine Ferber, állított össze. (Róla majd egy külön posztban többet is írok.) Rettentően megtetszett, ahogy a passiógyümölcs fekete magjai kikukucskálnak a sárga lekvárból. Így miután összeszedtem minden hozzávalót, nagy izgalommal álltam neki a főzésnek!
 


2012. február 2., csütörtök

Lilakrumpli, sárgakrumpli - és utóéletük


Mostanában, ahogy látom, nagyon népszerű lett a lilakrumpli. Én is beálltam a sorba, mivel megtudtam, hogy számomra is elérhető közelben árulják a színes krumplicsodákat! A gyerekeket itthon beoltottam a lilakrumpli-vásárlással, beöltöztettem őket, buszra szálltunk, és nemsokára a Fehérvári úti piacon találtuk magunkat. És most  jön egy kis reklám: az első emeleten egy fiatalember legalább 10 féle különböző színű és formájú krumplikat árul. Mi három félét próbáltunk ki, mert többet sajnos nem bírtam volna elhozni, de egyikben sem csalódtunk. A lilaburgonya fajták antocianinokat, a sárga és a narancssárga húsú fajták flavonoidokat, illetve karotinoidokat tartalmaznak. Ezek természetes antioxidánsok, melyek főzés hatására sem bomlanak le, és a szervezetünkre pozitív élettani hatásokat gyakorolnak.