2012. április 3., kedd
Házi mustár - tárkonyos, mézes
Hetek óta itt csücsülnek a mustármagok a szekrényemben. Húsvét közeledtével előkerültek, és bedobták magukat egyenesen a kávédarálómba. :) Így lett belőlük mustár. Nem is tudom, miért vártam ilyen sokat, hisz főzéssel együtt 10 perc alatt bőven megvolt. A nyers végeredmény egy extra csípős mustár, (ami a torokfájásomnak jót tett, de azért máskor nem biztos, hogy így meg bírom enni.. ) ám jó hír, hogy főzéssel enyhíthetünk a csípősségén. A recept természetesen ízlés szerint variálható. Hajrá, Húsvétig még bőven belefér! :)
5 dkg mustármag
5 dkg olivaolaj
3 dkg almaecet
2 gerezd fokhagyma
2 tk méz
0,5 dl víz
só, bors
1 tk tárkony
A mustármagokat finomra őröljük (én kávédarálóban), majd hozzáadjuk az ecetet, a fokhagymát, a mézet, az olivaolajat, és a fűszereket. (Aki még édesebben szeretné, tehet hozzá több mézet.) Ezeket egy botmixerrel alaposan összedolgozzuk. Majd hozzáadjuk a vizet, annyit, amennyitől szép krémes állagot kapunk (kb 0,5 dl).
A bátrak megkóstolják ;) és tiszta üvegben elteszik a hűtőbe. A többiek felteszik a tűzhelyre, és főzik. Minél tovább teszik ezt, annál kevésbé lesz csípős a mustár. (Én vízgőz felett melegítettem.) Amikor kész még egy kis vízzel krémesebbé tehetjük az állagát. Üvegben hűtőben tároljuk.
Hm, ezt szívesen kipróbálnám. Bár még sosem csináltam ilyet!
VálaszTörlésén is először álltam neki, de meglepően egyszerű :)
Törlésnyammm.... es a husveti sonkahoz is ilyen lesz?? :-)
VálaszTörléskiprobaltam, nagyon finom lett!! :-)
VálaszTörlésörülök, hogy ízlett! ;)
Törlés