2011. november 22., kedd
Eredeti osztrák linzertorta
A hétvégén nagyon kedves barátaink jöttek hozzánk látogatóba. Gondoltam, itt az alkalom, hogy süssek valami finomat, ami egyben a kamrámból is származik! Amióta ez a blog elindult sokkal rendszeresebben lapozgatom a tavaly karácsonyra kapott Larousse gasztronómiai lexikont, (millió köszönet érte:) hát, mondhatom csodaszép egy kiadvány, és emellett szuper szakácskönyv is egyben! A 4000 szócikk mellett 2500 recept sorakozik. A fotók pedig csodásak. Mikor épp a liszteknél kutatgattam, szembeötlött a Linzertorta receptje! Elraktároztam a kis fejemben, és most itt volt az alkalom, hogy kipróbáljam!
70 gr vaj
1 citrom héja
175 gr liszt
75 gr darált mandula
75 gr porcukor
1 tojás
1 tk őrölt fahéj
1 csipet só
málnalekvár
A vajat puhítsuk meg. A citromot hámozzuk meg, majd balnsírozzuk. (Azaz forró vízbe dobjuk bele a citromhéjat, kb 2 percig, majd jeges, hideg vízbe tesszük.) A citrom héját ezután megszárítjuk, és apróra vágjuk. A lisztet egy halomba szitáljuk, hozzáadjuk a darált mandulát, a porcukrot, a tojást, a fahéjat, a puha vajat, a citromhéjat, (aki túl soknak találja egy citrom héját, úgy mint én, az tegye csak a felét bele), és a sót, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Fóliába csomagolva mehet a hűtőbe 2 órára, de akár egy egész éjszakára. A tésztát 3-4 cm vastagra nyújtjuk, kivajazott tortaformába tesszük, majd villával megszurkáljuk. Magos málnalekvárral (ha az nincs, természetesen jó bármilyen más lekvár) megkenjük, majd a maradék tésztából készített csíkokkal berácsozzuk. 180 fokon 20-30 percig sütjük. A végén porcukorral megszórjuk.
lángos és rétes kérem.
VálaszTörlés